Vasile Bolohan, un sucevean care de 16 ani lucrează în străinătate, și-a împărtășit pe o rețea de socializare părerea și perspectivele sale asupra acestei experiențe.
Conform conaționalului nostru, munca în străinătate aduce beneficii materiale, dar și o serie de sacrificii și suferințe.
„Ce îți aduce străinătatea? Îti spun eu! Bani și chiar mulți dacă ai grijă de ei, dar și suferință, muncă multă, durere, traume, ani cu care nu te mai întâlnești, rude, prieteni și oameni dragi care se duc fără să apuci să îi mai vezi vreodată”.
Răutatea din partea conaționalilor poate fi un alt aspect dificil de gestionat, spune Vasile Bolohan, iar datoriile și greutățile pot deveni uneori copleșitoare, contribuind uneori la o stare de depresie și anxietate.
„În Anglia, pe un șef de șantier român l-am văzut și auzit cu ochii și urechile mele când a strigat la tatăl lui (angajat în același șantier): Muncește bă, acasă îmi ești tată, aici muncitor!! Eu mi-aș dori doar să îl mai am lângă mine. Credeți-mă, rămâi cu traume de neuitat, iar vrei nu vrei anii trec și trec mulți…”.
O eventuală revenire definitivă în România este descrisă de Vasile ca o dorință de a recupera trecutul și de a se regăsi, dar constată că lucrurile s-au schimbat și că se simte pierdut și dezorientat:
„Apoi cauți să te întorci în lumea aia pe care ai lăsat-o când ai plecat și să te întorci în timpul ăla pe care l-ai lăsat în urmă, dar care nu mai există. Și ai să cauți un psihiatru bun, să vorbească cu tine, pentru că nu mai știi pe unde ești, deși în oraș s-au schimbat doar pavelele și oamenii…”
Ca mulți alți români plecați în ultimii zeci de ani din țară, dacă ar putea da timpul înapoi, Vasile poate s-ar gândi de două ori înainte de a face acest pas:
„Merită să pleci la muncă în străinătate, dar să ai puterea de a accepta măcar o parte din durerile ce vin odată cu banii… Banii ăia mulți pe care toți îi așteptăm!”, a mărturisit Vasile Bolohan, potrivit jurnalemigrant.com.