Botoșani: Comuna-model la asistență socială, oferă servicii gratuite pentru bătrâni și copii. „Doamne, ce bucuroși erau să ne vadă!”

O comună din județul Botoșani este o adevărată campioană la serviciile sociale. Aici există investiții în domeniul social aproape fără precedent în nordul Moldovei.

Botoșani: Comuna-model la asistență socială, oferă servicii gratuite pentru bătrâni și copii. „Doamne, ce bucuroși erau să ne vadă!”

   Foto: Adevărul

Comuna Vârful Câmpului, situată administrativ în județul Botoșani, se află la granița dintre Moldova și Bucovina, dar și aproape de frontiera României cu Ucraina. Este o zonă renumită pentru pitorescul peisajelor, dar și pentru tradițiile și relicvele sale medievale.

Ca orice comunitate rurală din nordul Moldovei, și comuna botoșăneană este afectată de procesul tot mai accelerat de îmbătrânire a populației și de exodul tinerilor în Occident, fie el și sezonier. În plus, comunități întregi se luptă din răsputeri cu sărăcia.

Tocmai de aceea, autoritățile locale din Vârful Câmpului au dezvoltat o infrastructură și un sistem de protecție socială foarte performant. De altfel, tocmai datorită performanțelor de la Vârful Câmpului, un asistent social și un asistent medical comunitar sunt nominalizați pentru distincția „Asistentul social al anului" în cadrul Galei Naționale a Excelenței în Asistență socială. Este vorba despre Alina Florentina Rizac și Liliana Ștefancu.

„Asistența socială e pentru toți, indiferent de categoria socială”

Liliana Ștefancu are o experiență de peste trei decenii în zona asistenței medicale comunitare. Lucrează la compartimentul de asistență medicală comunitară din Vârful Câmpului și aproape că nu are nevoie de birou pentru că este mai mereu plecată pe la casele oamenilor din sat, mai ales ale vârstnicilor ale mamelor cu bebeluși. Liliana Ștefancu spune că asistența medicală comunitară nu este destinată doar unei categorii sociale, aceea a nevoiașilor, ci tututor oamenilor din comunitate.

„Este o meserie care implică multă dăruire și empatie. Eu zic că acesta este unul dintre secretele reușitei în acest domeniu. Asistența socială nu este doar pentru cei nevoiași, ci pentru toată lumea, de la cel mai mic la cel mai în vârstă. Oamenii trebuie ajutați”, spune botoșăneanca.

Are sute de beneficiari din toată comuna, însă cei mai vulnerabili sunt, evident, vârstnicii, motiv pentru care le trece pragul cât de des poate, fără să uite pe nimeni.

„Sunt bucuroși să te vadă. Țin minte că în pragul Crăciunului le-am dus mâncare. Doamne, ce bucuroși erau să ne vadă! De fapt, asta era cea mai mare satisfacție a lor în prag de sărbătoare, că le trece cineva pragul”, mărturisește Liliana Ștefancu.

În comună sunt sute de bătrâni singuri, mulți dintre ei cu copii plecați în străinătate sau în marile orașe din țară.

„Au nevoie de ajutor, iar angajații din domeniul social sau medical comunitar fac tot ce pot pentru a-i ajuta”, a precizat și Maria Huțu, primarul din Vârful Câmpului.

Servicii sociale la domiciliu și centre pentru copiii săraci

Autoritățile din Vârful Câmpului au pus bazele unei adevărate infrastructuri sociale. În urmă cu câțiva ani a fost construită o Unitate de Asistență Medico Socială unde bătrânii și copiii sunt investigați și tratați gratuit. Celorlalți săteni li se percepe un tarif, dar adaptat condițiilor sociale din zonă.

Totodată, până în luna septembrie va fi gata un centru dedicat copiilor nevoiași sau cu părinții plecați în străinătate, centru unde vor fi hrăniți, consiliați și ajutați la teme. În același timp, se înființează un centru pentru persoanele vârstnice cu dizabilități.

„Avem semnat un contract de finanțare cu Ministerul Muncii și se construiește un centru pentru persoane vârstnice cu dizabilități. Apoi avem un centru pentru copiii din familiii greu încercate, fie nevoiașe, fie cu părinți plecați în străinătate. Au fost scoase la concurs și posturi de instructori educatori. Vor fi incluși în program peste 70 de copii, noi colaborăm cu școala. Vor beneficia de asistență sanitară, medicală, un fel de afterschool”, precizează Maria Huțu.

În același timp, explică primarul, a fost pus la punct un sistem de stat pentru îngrijirea gratuită la domiciliu a bătrânilor din comună.

„Am făcut unitate de îngrijire la domiciliu. Suntem în faza de angajare a trei persoane care să-i îngrijească pe bătrâni la locuințele lor. Să le ducă o găleată de apă, să le taie lemne, să le dea medicamente”, adaugă edilul.

Momentan, cei care-i ajută pe bătrâni sunt asistenții medicali comunitari și asistenții sociali.

Sursa: Adevărul

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
312

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
332

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
203

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...