„Vacanță de schi” la coarnele plugului. Soarta tristă a mii de școlari din Botoșani!

Copiii din satele sărace din județul Botoșani și-au petrecut vacanța de schi la muncă. Cei mai mulți nu au fost în viața lor într-o vacanță la munte sau la mare, nici măcar într-o banală excursie. În schimb, își petrec zilele libere lucrând mai mult ca oricând în gospodărie.

„Vacanță de schi” la coarnele plugului. Soarta tristă a mii de școlari din Botoșani!

   Foto: Adevărul

În săptămâna care se încheie, elevi din 25 de județe ale țării au fost în vacanța dintre modulele trei și patru, din calendarul anului școlar. Această vacanță, instituită încă de anul trecut, poartă numele de „vacanța de schi” fiindcă a fost dată la presiunea hotelierilor și a agenților economici din zonele montane, unde se practică schi, mai ales în luna februarie.

De altfel, o bună parte a elevilor din familii cu o situație financiară bună au optat pentru o vacanță la munte, inclusiv pentru a face schi. În satele din Botoșani, „vacanța de schi” este de fapt o perioadă de muncă sau de bătut ulițele în cel mai bun caz, scrie Adevărul.

„Aici sunt copii care nu au fost niciodată într-o excursie”

Mulți dintre copiii din mediul rural mărturisesc că nu au fost niciodată la munte. De fapt, marea majoritatea nu a beneficiat vreodată de un sejur la vreo stațiune montană. Ba chiar, sunt destui care nu au avut parte de măcar o excursie.

„Aici sunt copii care nu au fost niciodată într-o excursie. Nici măcar până la Suceava sau Neamț. Unii abia dacă au ajuns în orașele mai mare ale județului. Și acolo cu treabă”, spune un localnic din satul Mănăstireni.

„Nu sunt bani domnule de vacanțe. Aici la țară se pune întrebarea «de unde facem rost să mâncăm, să dăm de mâncare la animale?» nu «unde mergem la plimbare». Este cam sărăcie. Nici nu se gândesc oamenii la excursii și vacanțe. Nu le trece prin cap”, spune un fost profesor din mediul rural.

Alții sunt de părere că mulți copii nici măcar nu suferă. Și asta fiindcă sunt prea obișnuiți cu stilul lor de viață.

„Așa s-au născut. Așa trăiesc. De unde să știe ce înseamnă o vacanță dacă nu au fost plecați niciodată. Un om dacă nu știe gustul unui fel de mâncare, de exemplu, nu-i este poftă de acel fel. Așa și în cazul ăsta”, adaugă fostul profesor.

De multe ori, copiii de la țară ajung mai obosiți la școală, decât înainte de vacanță. Și nu fiindcă s-au distrat prea mult, ci din cauza muncii susținute.  Specialiștii în psihiatrie pediatrică spun că munca face bine atât din punct de vedere fizic cât și psihic. Dar să fie pe măsura copilului și să nu se abuzeze. Adică să aibă și momente suficiente de relaxare, timp liber.

„Micile treburi gospodărești fac bine. Responsabilizează și îi țin, pe copii, măcar o perioadă, departe de ecrane. Dar sarcinile trebuie să fie pe măsura puterii și vârstei copilului. Evident, nu trebuie abuzat și neglijat jocul sau alte preocupări ale copilăriei. Atunci se poate instala oboseala excesivă, stresul”, spune Laura Jijie, medic primar, psihiatrie pediatrică.

Totodată, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, recomandă părinților să-i lase pe copii să se bucure de vacanță, chiar dacă nu pot să le ofere excursii sau vacanțe la munte.

„Oricine are nevoie și de repaus. Vacanțele sunt în așa fel calculate încât copilul să nu se mai trezească chiar în fiecare zi atât de devreme, mai ales în cazul copiilor care fac naveta. Să se odihnească mai mult. Evident nu este vorba doar de somn ci și de lecturarea unei cărți, plimbare sau joc”, spune Cristina Bălăucă, inspector școlar general adjunct.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Floriile şi Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului

astăzi, 08:31
24

Astăzi se încheie perioada Postului Mare propriu-zis, însă postirea noastră nu se termină, ci creşte în asprime şi intensitate în Săptămâna Sfintelor Pătimiri. P...

Botoșaniul a devenit centrul sportului școlar. ”Nu sunt doar competiții, sunt o celebrare a sportului!” (Foto)

astăzi, 08:23
71

Este vorba despre Olimpiada Națională a Sportului Școlar - Finala Campionatului Național de Cros Individual - fete - băieți, gimnaziu – liceu și de Finala Campionatului Național Școlar ...

LOC DE DAT CU… EPIGRAMA (299)

astăzi, 08:10
21

Georgică MANOLE: “CU, DE, LA, ÎN, PE, PRIN, SUB, CĂTRE,CONTRA... CĂRȚILOR EPIGRAMIȘTILOR” (Volumul I, Editura Stef, Iași, 2024)Îndelung așteptată, cartea lui Ge...