Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților își informează credincioșii pentru a nu fi induși în eroare în cazul Bisericii „Sfânta Treime” din Suceava, al cărei paroh a aderat la o grupare necanonică, condusă de către fostul preot Emilian Prodan, caterisit.
Prin aderarea preotului Viorel Sidoriuc la o entitate religioasă necanonică și nerecunoscută oficial, este esențial să înțelegem că „participarea la slujbe oficiate de preoți și episcopi caterisiți reprezintă un gest de complicitate la o practică necanonică și, implicit, la o ilegalitate administrativ-bisericească și cad sub incidența Canoanelor 11 și 28 Apostolice și a Canonului 4 de la Antiohia”, se arată într-un comunicat de presă emis de eparhie, citat de Basilica.ro.
În comunicat se menționează că Parohia Sfânta Treime din Suceava „a fost afiliată, în mod ilegal și imoral, de către slujitorul acesteia, Viorel Sidoriuc, la fracțiunea schismatică a unei autointitulate mitropolii din Muntenegru, străină de Biserica neamului nostru, străină și de Biserica Serbiei din care s-a desprins, în fapt o asociație numită Vicariatul Mitropoliei Ortodoxe Muntenegru din România, înființată de Emilian Prodan, preot caterisit prin decizia cu numărul 3/2024 a Consistoriului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor”.
Eparhia Sucevei semnalează că sunt credincioși care au contribuit de-a lungul timpului cu diferite sume de bani la construirea bisericii Parohiei „Sfânta Treime” care și-au exprimat nemulțumirea legată de faptul că ei au știut că își aduc aportul la construirea bisericii din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, nu pentru o biserică privată a fostului preot paroh Sidoriuc Viorel Ionel.
Situația fostului preot Emilian Prodan
Din mai 2024, Emilian Prodan nu mai are calitatea de preot, pierzând dreptul de a purta haine sau veşminte preoţeşti, precum şi de a oficia slujbe bisericeşti.
În comunicatul de presă emis de Arhiepiscopia Bucureștilor la caterisirea acestuia se arată că Emilian Prodan promovează, printre altele, o „învăţătură” total străină de cea a Bisericii Ortodoxe, o aşa-zisă „sacroterapie” pe care o asociază fraudulos cu învăţătura creştină.
Acesta desfăşoară totuși o activitate liturgică în mod necanonic, în oraşul Voluntari, într-o construcţie care nu este înscrisă în patrimoniul Bisericii Ortodoxe Române fiind edificată în Arhiepiscopia Bucureştilor, fără binecuvântare.
„Vă rugăm să rămâneți statornici în credința ortodoxă și să nu răspundeți chemării de a vă ruga împreună cu persoane caterisite”, transmit reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.