Ucrainenii din Botoşani, îngrijoraţi de o eventuală intervenţie militară rusească în statul vecin

Membrii comunităţilor ucrainene din comunele Cândeşti şi Mihăileni din judeţul Botoşani îşi arată îngrijorarea faţă de o eventuală intervenţie a forţelor ruseşti pe teritoriile Ucrainei. Populaţia de etnie ucraineană din Botoşani îşi manifestă solidaritatea cu cetăţenii din toate regiunile Ucrainei şi speră, până în ultima clipă, că ţara vecină nu va fi invadată.

Localnicii din satele Cândeşti sau Rogojeşti (comuna Mihăileni) spun că multe dintre rudele lor se află în Ucraina şi se tem pentru viaţa şi securitatea acestora, în contextul unui eventual război ruso-ucrainean.

 

Este şi cazul lui Niculai Giuraniuc, unul dintre cei mai influenţi membri ai comunităţii ucrainene din Cândeşti. El ocupă funcţia de administrator public al comunei Cândeşti, însă este elementul cheie în realizarea proiectelor transfrontaliere dintre administraţiile din judeţul Botoşani şi cele din Ucraina.

„Suntem foarte îngrijoraţi, pentru că acelaşi sânge curge prin noi, sânge ucrainean. Acesta este adevărul. Am cumătri, am fini acolo. Familia mea se trage din Ucraina. Străbunicii mei sunt ucraineni. (...) Mă tem pentru ei, mă îngrijorez. Vă daţi seama că ne rupe în două, ne împarte, dacă vin ruşii. Sper că vor ajunge la o înţelegere, să nu-i ocupe”, a declarat pentru Agerpres Giuraniuc.

În Cândeşti sunt aproximativ 600 de ucraineni, însă doar 260 dintre aceştia sunt membri ai Uniunii Ucrainenilor din România.

La Rogojeşti, oamenii vorbesc în limba ucraineană şi, în acelaşi timp, sunt solidari cu fraţii lor de dincolo de frontiera aflată la câţiva kilometri.

„Orice război mă îngrijorează, pentru că suntem oameni. Noi în atâtea războaie am participat şi atâţia oameni am pierdut. Pentru noi, care suntem ucraineni, înseamnă cu atât mai mult un război împotriva Ucrainei. În Rogojeşti noi am rămas ucraineni şi în şcoală se învăţa ucraineană. Eu provin din familie de ucraineni, soţul din familie de ucraineni. Prima limbă pe care am vorbit-o cu fiica noastră a fost ucraineană”, a mărturisit o bătrână din Rogojeşti.

„Normal că suntem alături de ucraineni. Ne îngrijorează foarte mult războiul. Noi vrem linişte, vrem pace, noi nu vrem război”, a spus, la rândul său, un bărbat din Rogojeşti, satul cu cei mai mulţi ucraineni.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mobilitate elevi în cadrul Proiectului Erasmus, desfășurată în Turcia de elevii unei școli din Botoșani! (Foto)

astăzi, 19:19

Treisprezece elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 12 din Botoșani însoțiți de trei cadre didactice au fost în Turcia, în perioada 12- 16 mai în cadrul proiectului Erasmus + 2024-...

Accident rutier într-o localitate din Botoșani, trei persoane au fost rănite!

astăzi, 18:52

Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, pe un drum din localitatea Baranca, comuna Hudești. În eveniment a fost implicat un singur autoturism, în care se aflau, &ici...

FC Botoșani – FC Hermannstadt 2-1, Lopez și Mitrov salvează echipa într-un meci urmărit cu sufletul la gură de botoșăneni!

astăzi, 17:55

Botoșănenii s-au adunat în număr mare pe Stadionul Municipal, după ce antrenorul Leo Grozavu le-a cerut să susțină echipa. FC Botoșani – FC Hermannstadt s-au întâlni...