Explicații cerute de romi pe tema desființării locuințelor sociale din Centrul Istoric. Mesaj ferm al primarului (video)

Explicații cerute de romi pe tema desființării locuințelor sociale din Centrul Istoric. Mesaj ferm al primarului (video)

Reprezentanții comunității rome din municipiul Botoșani au discutat cu primarul Cosmin Andrei despre ideea desființării locuințelor sociale din Centrul Istoric.

Grupul de Inițiativă Locală „Romii Botoșani 2021” a solicitat o serie de lămuriri din partea administrației cu privire la intenția de reziliere a contractelor de închiriere și de redobândire în instanță a unor imobile vândute de Locativa SA. La întâlnirea organizată, miercuri, în sala de ședințe ale Consiliului Local, liderii comunității au evidențiat îngrijorarea locuitorilor în legătură cu posibilitatea evacuării. „Am surprinsă foarte neplăcut. Discuția în comunitatea mea de romi este așa: de unde va porni, unde se termină, cine trebuie să se gândească la evacuare, cine să se pregătească”, a punctat Semiramida Bălan. „Avem câteva mici defecte: avem internet și câțiva dintre noi mai știm să citim”, a spus ea.


Potrivit reprezentanților Grupului de Inițiativă Locală „Romii Botoșani 2021”, în Centrul Istoric sunt 17 locuințe proprietate privată în care locuiesc 51 de familii și 59 de locuințe de stat cu 177 de familii, toate aparținând comunității de romi. Doar în 10 familii figurează persoane angajate, celelalte fiind beneficiare ale Legii 416 privind venitul minim garantat sau fără venituri. Primarul a afirmat ferm că nu va mai repartiza imobile în zona respectivă.

„Noi nu putem ține pasul cu solicitările pe care le avem pentru locuințe sociale. În acest moment sunt peste 600 de cereri din tot orașul, fără a discuta de segregare, de etnii și așa mai departe. Deci normalitatea nu este ca cei care au copii să vină la Primărie pentru locuințe sociale. Mai mult, luați-vă gândul de la Centrul Istoric și de la vânzarea locuințelor. Nu am făcut nicio repartiție în acest mandat, nu voi face nicio repartiție, dimpotrivă, voi încerca să modific statutul locuințelor sociale din Centrul Istoric, nu voi promova nicio vânzare.

Statutul de locuință socială la care ați făcut referire și cu trimitere la cuantumul chiriei, am făcut un calcul. Pe piața liberă din Botoșani nu găsim locuințe cu 60 de euro de închiriat. Întrebarea este de ce normalitatea celor pe care îi reprezentați este ca statul să le dea locuință. De ce nu sunt alternative? Văd o abordare nepotrivită. Cred că trebuie redefinită normalitatea. Municipalitatea deține niște locuințe în patrimoniul privat de care poate dispune așa cum dorește: că sunt sociale, sau că pot fi de serviciu, sau că pot fi sedii pentru ONG-uri, este strict la latitudinea celor care propun și decid. Faptul că există un istoric al locuirii în Centrul Istoric nu mă poate determina, pe mine cel puțin, să continui această abordare. Nu mai vreau locuințe sociale în Centrul Istoric. Cum ajungem la acest deziderat, că mai durează doi ani, că terminăm, că nu terminăm, acesta este mesajul principal pe care vreau să-l transmiteți”, a explicat Cosmin Andrei.

Edilul a amintit că a fost demarată licitația pentru finalizarea celor 72 de apartamente din cartierul ANL Cișmea, reprezentând alternativa oferită locatarilor din Centrul Istoric, și că vor fi acționați în instanță proprietarii unora dintre imobilele vândute de SC Locativa SA. El i-a îndemnat pe reprezentanții comunității rome să se îndrepte, la rândul lor, împotriva societății aflate în subordinea Consiliului Local, pentru creanțele generate de situație.

„Niciodată nu voi scoate o familie în stradă decât dacă așa decide instanța. (...) Contractele acestea de vânzare-cumpărare, pe sume de 50.000-70.000 de lei, semnate în birou la Locativa, din punctul meu de vedere nu sunt legale și voi căuta anularea, să redobândim proprietatea. La rândul dumneavoastră, trebuie să vă îndreptați împotriva fostului proprietar”, a afirmat Andrei.


Primarul a reiterat nevoia revitalizării Centrului Istoric și a sporirii activității economice în zonă. Locuințele sociale vor fi date în folosință angajaților companiilor aparținând Consiliului Local, organizațiilor de utilitate publică sau partidelor politice.

Ideea schimbării statutului locuințelor sociale din Centrul Istoric a mai fost argumentată de edil de-a lungul timpului. O măsură similară a fost pusă în aplicare și în 2012, când zeci de imobile au devenit locuințe de serviciu pentru specialiști și angajați ai instituțiilor de cultură, după renovarea a 18 clădiri emblematice din zonă. În 2015, și fostul primar Ovidiu Portariuc anunța demersuri pentru strămutarea locuințelor sociale din Centrul Istoric, abandonate între timp.

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta