Spirite încinse în comisia de dialog social privind concedierile de la Artsana! (foto, video)

La finalul lunii trecute, grupul italian Artsana care deține o fabrică în municipiul Botoșani a anunțat faptul că intenționează să concedieze peste 360 de salariați. Artsana este un gigant ce are în portofoliu mai bine de zece branduri de produse pentru copii.

Această situație a ajuns în atenția autorităților de la nivelul județului Botoșani, care caută cele mai potrivite soluții pentru a veni în sprijinul cetățenilor afectați direct de această criză. Pe lângă cele 364 de persoane concediate, altele și-au anunțat demisia.

Situația nu este singulară în Botoșani. De la începutul acestui an și compania Formens a anunțat concedierea a sute de salariați, însă aici situația parțial s-a remediat și o parte dintre cei concediați au fost reangajați.

Șefa AJOFM a solicitat convocarea de urgență a unei comisii de dialog social

În cadrul ședinței de Colegiu Prefectural de la finalul lunii trecute, Anca Apăvăloaie, directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani, a solicitat convocarea de urgență a unei comisii de dialog social la care să participe și reprezentanți ai firmelor din domeniul confecțiilor.

Astfel, joi dimineață în sala Nicolae Iorga a Instituției Prefectului a județului Botoșani, membrii Comisiei, alături de reprezentanții firmelor de confecții au participat la o dezbatere pe această temă: concedierea colectivă de la Artsana.

Anca Apăvăloaie a declarat că pentru 364 de persoane au fost emise decizii de concediere, iar 29 de persoane au plecat prin demisie.

În momentul de față personalul productiv se află în concediu de odihnă în primele două săptămâni din luna iunie, urmând ca de pe 17 iunie să intre în preaviz timp de 22 de zile.

Am primit notificare pentru concedierea a unui număr de 364 de persoane de la societatea Artsana. La ora actuală, dintre cele 364 de persoane 29 au plecat deja prin demisie. Au primit notificări pentru perioade de preaviz un număr de 270 de persoane în primă fază, deci personalul productiv, urmând ca în a doua etapă un număr de 65 de persoane să primească notificare pentru perioada de preaviz, fiind estimată în luna iulie. (...) Doar personalul administrativ desfășoară activitate”, a declarat Anca Apăvăloaie, director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani.

Reprezentanții AJOFM Botoșani au desfășurat activități de consiliere a salariaților și de informare cu privire la drepturile de protecție socială pe care aceștia le au. Mai mult decât atât, angajații AJOFM i-au sfătuit să vină să se înregistreze la ei pentru a putea beneficia de sprijinul lor.

Am considerat că este normal ca oamenii care primesc această veste să primească consiliere pentru că ei sunt afectați pe mai multe planuri, nu doar cel al pierderii unui loc de muncă. Sunt persoane cu boli grave, persoane care au credite, care au în grijă alte persoane. Ei trebuie să știe că este foarte bine să vină la noi. Noi nu înregistrăm din oficiu persoanele în evidența AJOFM. La noi activitatea și serviciile se acordă doar la cerere”, a adăugat Anca Apăvăloaie.

Angajatori dispuși să angajeze o parte dintre salariații de la Artsana

La ședința Comisiei de Dialog Social au luat parte și câțiva reprezentanți ai firmelor de confecții din Botoșani. Mare parte dintre cei prezenți și-au arătat disponibilitatea și nevoia de a suplimenta personalul.

De altfel, Anca Apăvăloaie a spus că în evidențele AJOFM sunt vacante un număr de 114 locuri de muncă.

Din ce am văzut în locurile de muncă transmise către noi am constatat că nu este o nevoie foarte mare. În evidența noastră la ora actuală avem doar 114 locuri de muncă comunicate. Astăzi au transmis cei de la Formens și e îmbucurător acest semnal, că ar dori undeva la 30 – 32 de persoane pentru a le recruta din rândul celor de la Artsana. Am primit o ofertă de la GT Company”, a completat Apăvăloaie.

Deși cei de la Formens au trecut printr-o astfel de criză, compania a reangajat o parte dintre salariați, iar în perioada următoare are în vedere să mai angajeze și dintre salariații de la Artsana.

„Noi acum stăm puțin mai bine la capitolul comenzi și avem nevoie de oameni. Nu azi, mâine, dar mai repejor să zicem. Având în vedere ce a zis doamna director voi vorbi cu șefii mei ca acești salariați să beneficieze de perioada de adaptare și să nu ne grăbim. Nu este bine nici pentru noi, pentru că am trecut printr-o perioadă grea, dar acum ne este bine și am preluat o parte dintre angajați. Le voi recomanda șefilor mei să aibă puțină răbdare”, a declarat un reprezentant al companiei Formens.

Și cei de la GT Company și-au arătat interesul de a angaja oameni, însă reprezentanții companiei spun că situația nu este chiar așa de dramatică precum pare a fi.

„Avem nevoie maximă de personal. Avem solicitări și astăzi dimineață am reînnoit circa 100 de persoane cu lista exactă: confecționeri, călcători, mecanici, electricieni. Ce mă surprinde pe mine cel mai tare și mi-e greu să o spun, dar cred că știe toată lumea de atitudinea personalului din confecții. Dată fiind această lipsă de confecționeri mereu a fost așa: dacă nu îți convine îmi iau poșeta și plec, firme de confecții sunt dintr-o parte a orașului în alta. Iar acum au nevoie de sprijin, de susținere, timp de acomodare. Cred că nu este chiar așa, cred că se încearcă să se profite de orice sprijin”, a declarat Valentina Dănuță, reprezentant GT Company.

Cu toate acestea, în jur de 100 dintre salariații de la Artsana care au fost concediați își doresc să se reprofileze urmând un curs de calificare în altă meserie.

Am vrut să vedem interesul lor pentru același domeniu sau pentru un alt domeniu. Aproape 100 dintre ei ar vrea să se reprofileze, ar vrea să urmeze un curs de calificare în altă meserie”, a completat Anca Apăvăloaie, director AJOFM Botoșani.

Bursă a Locurilor de Muncă în domeniul confecțiilor!

Anca Apăvăloaie a mai declarat că vor apela la toate acțiunile pe care le pot întreprinde pentru a veni în sprijinul atât a angajatorilor, cât și a persoanelor concediate. În acest sens, reprezentanții AJOFM au în vedere organizarea unei Burse a Locurilor de Muncă doar pe domeniul confecțiilor.

Toată lumea întreabă de Serconf, ce se întâmplă acolo. Deocamdată nu am primit nimic de la Serconf și chiar dacă va fi o perioadă mai puțin activă, fiind perioada concediilor, noi luăm în calcul organizarea unei Burse a Locurilor de Muncă pe domeniul acesta. Mă veți întreba de ce bursă? Este altceva, o interacțiune între cerere și ofertă directă. Persoana vede mai multe oferte, discută cu mai mulți angajatori odată și poate decide în consecință, iar angajatorul poate selecta persoanele care merg mai departe la interviu”, a adăugat Anca Apăvăloaie.

Situația de la Artsana este vegheată și de inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), care monitorizează ca angajatorii de acolo să beneficieze de toate drepturile salariale.

Noi monitorizăm în primul rând ca angajații să beneficieze de toate drepturile salariale. Mă bucur că au intrat deja în perioada de concediu, pentru că dacă nu ar fi trebuit constituite drepturi salariale și pentru această perioadă de concediu și e firesc să beneficieze oamenii”, a declarat Daniela Lozneanu, șefa Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Botoșani.

De asemenea, Daniela Lozneanu a declarat că de angajații de la Artsana nu au avut plângeri înregistrate la ITM privind relația cu angajatorul.

Este foarte trist. Chiar astăzi am făcut o retrospectivă și m-am întors în timp să verific numărul de petiții cu privire la relația angajator-angajat. Vreau să vă spun că de la Artsana de-a lungul timpului nu au venit sesizări din partea angajaților, ceea ce înseamnă că relația angajat-angajator a fost foarte bună și este trist că s-a ajuns în situația asta”, a completat Daniela Lozneanu.

Spirite încinse în ședință. Prefect: „Aveți răbdare...”

Dacă în prima parte a ședinței discuțiile au fost constructive și liniștite, în partea a doua spiritele s-au cam încins.

Radu Fegher, lider de sindicat la Nova Apaserv, a intervenit spunând că salariații nu sunt bine informați și că ar avea nevoie de reprezentanți pentru a putea negocia și beneficia de drepturile lor. Cu privire la acest aspect a intervenit Anca Apăvăloaie, care i-a spus că salariații de la Artsana au trei reprezentanți.

Mai mult decât atât, Radu Fegher și-a arătat nemulțumirea spunând că această discuție nu a avut loc și pentru Formens, iar în perioada următoare poate ajunge și Serconf în aceeași situație.

Noi acum vorbim ipotetic. Trebuie să folosim aceeași metodă pentru toate unitățile. Aceeași dezbatere nu am avut-o pentru Formens, mâine, poimâine vine Serconf, Doamne ferește. Semnalele care se transmit sunt că se vor închide ăla, ăla și ăla, iar lumea este nemulțumită”, a declarat Radu Fegher, lider de sindicat în cadrul Nova Apaserv.

De asemenea, acesta a acuzat și lipsa unor informații precise privind piața forței de muncă, dar și faptul că despre situația de la Artsana s-ar fi știut de anul trecut. La acest aspect, Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani, i-a răspuns că situația nu a fost comunicată de Artsana și să aibă răbdare, deoarece este doar o discuție incipientă.

Aveți răbdare. Suntem abia la prima discuție și luăm pulsul cum s-ar zice și vom stabili un mod de acțiune ulterior. (...) Cui îi reproșați? Vi s-a spus că nu știm exact câte sunt la Artsana. Dacă nu a dat Artsana, mergeți dvs la Artsana și întrebați. Vă duceți?”, a fost reacția lui Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani.

Aici a intervenit și Anca Apăvăloaie. Directorul AJOFM a declarat că nu poate interveni peste activitatea angajatorului și că mai sunt situații când activitatea nu este una tocmai bună, însă în câteva luni se poate redresa.

Noi discutăm și acordăm măsuri pentru ce știm oficial, nu pentru ce se aude în piață. Mai sunt situații când la un anumit moment activitatea angajatorului este la un anumit nivel și într-o perioadă de o lună, două se poată redresa. Noi nu putem interveni în activitatea economică a unui angajator, nu putem interveni nici măcar în decizia lui de concediere colectivă sau parțială”, a conchis Anca Apăvăloaie.

În perioada următoare vor fi analizate aspectele dezbătute, iar peste aproximativ două săptămâni va fi organizată o altă ședință de dezbatere.

Citește și Directoarea AJOFM Botoșani, noi detalii privind concedierile masive de la Artsana: „Solicităm convocarea de urgență...” 

                Ce spune șefa AJOFM Botoșani despre concedierile de la Artsana!

                Artsana de la Botoșani se vinde, compania anunță ce se întâmplă cu angajații!

               Cum explică italienii scăderea dramatică a numărului de angajaţi în fabrica de la Botoșani!




 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Botoșani: Peste 100.000 de hectare de culturi agricole, grav afectate de seceta pedologică!

astăzi, 12:32

La nivelul județului nostru, cultura de primăvară este cu mult mai afectată decât cea de toamnă. Potrivit lui Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, pentru culturile de primăvar...

Școlile aflate în reabilitare încurcă desfășurarea alegerilor în Botoșani! (video)

Thursday, 19 September 2024

Instituțiile Prefectului din țară, care coordonează aceste alegeri, încep să se pregătească intens. Potrivit lui Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, au fost emise Ordinele Pr...

Alertă în cimitirul Pacea din Botoșani: Un bărbat a amenințat că se aruncă din copac! (foto, video)

Thursday, 19 September 2024

Forțele de ordine au fost puse în alertă, joi după-amiază, după ce un bărbat amenința că se aruncă dintr-un copac în cimitirul Pacea. La fața locului au ajuns mai multe echipa...