Este vorba despre județul Vâlcea, care i-a făcut pe mulți să se întrebe ce fac localnicii ce au reușit să ajungă la adânci bătrâneți.
Potrivit Institutului Național de Statistică, Vâlcea este pe locul 1 în România în topul longevității. O zecime dintre cei de aici au mai bine de 80 de ani, în vremea în care speranța de viață din țară este, în medie, de 76,6. Suntem pe locul 3, în topul negativ, la acest capitol.
„Viața cumpătată, fără excese și să nu pui la inimă!”
Totuși, ce se întâmplă în acest loc?
„Viața cumpătată, fără excese și să nu pui la inimă. Și să spui așa: „Doamne, dă-mi putere să accept ceea ce nu-mi place, adică ce nu pot să schimb”, a spus o femei din Vâlcea, despre secretul longevității locului, potrivit Știrile PRO TV.
„Unul dintre elementele care îi leagă pe toți acești oameni care au o vârstă înaintată este fix mișcarea constantă pe care ei o fac, că se ocupă de grădinărit, că merg mult pe jos, că au activitate zilnică ce îi ține în priză, ce le ține organismul sănătos”, a transmis Romulus Oprică, sociolog, în acest context.
Speranța de viață din România nu se compară cu cea din județul Vâlcea
Potrivit datelor Eurostat, oficiul european de statistică, România are a treia cea mai mică speranță de viață din Uniunea Europeană. Media de viață a unui român a fost de 75,3 ani în 2022, în condițiile în care, la nivel de UE, s-a ajuns la aproape 81 de ani.
Pe de altă parte, atât în județul Vâlcea, cât și în întreaga țară, comparativ cu anul 2015, speranța de viață a crescut cu 0,2 ani, de la 75,1 de ani, iar cea a unei femei a ajuns la 79,3 de ani. La nivelul UE, durata medie de viaţă a bărbaţilor a ajuns la 78 de ani în cazul bărbaţilor şi la 83,4 ani în cazul femeilor. Statistic vorbind, femeile trăiesc mai mult decât bărbații.