Sindicatul „Impact” din Botoșani inițiază procese împotriva Guvernului în numele a sute de angajați DGASPC. „Bătaie de joc la adresa salariaților!”

Sindicatul „Impact” din Botoșani inițiază procese împotriva Guvernului în numele a sute de angajați DGASPC. „Bătaie de joc la adresa salariaților!”

Sindicatul „Impact” din Botoșani deschide acțiuni în instanță pentru toți membrii de sindicat care au fost izolați la locul de muncă în centrele rezidențiale, respectiv pentru colegii din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) din Botoșani, al Unității de Asistență Medico-Socială „Dr. Elena Popovici” din Flămânzi, al celei din Săveni și din cadrul Direcției de Asistență Socială din Botoșani, anunță lidera de sindicat miercuri.

Salariații din asistență socială merită respect și considerație pentru că au pus mai presus de interesul personal, interesul pentru beneficiarii din centrele sociale rezidențiale. Salariații din centrele rezidențiale de asistență socială au fost singurii sacrificați în perioada stării de urgență fiind izolați la locul de muncă în ture succesive de câte 14 zile, începând cu data de 10 aprilie 2020, ei petrecându-și toate sfintele sărbători Pascale alături de beneficiarii din centrele unde își desfășoară activitatea, departe de familiile lor”, a reiterat Camelia Socianu, președintele Sindicatului „Impact”.

Potrivit acestei, condițiile de cazare din centrele rezidențiale nu au fost dintre cele mai comode, având în vedere că, pe lângă beneficiarii de servicii sociale a fost necesar crearea de locuri de dormit și refacere a capacității de muncă și pentru salariați, spațiul fiind același și cu toate acestea, colegii noștri s-au mobilizat exemplar și au respectat toate normele în vigoare.

„Uneori au fost situații dramatice, colegii noștri fiind nevoiți să își părăsească proprii copii sau părinți bolnavi dependenți de ei, pentru a sta izolați la locul de muncă și pentru a nu expune beneficiarii din centrele rezidențiale infectării cu virusul COVID-19”, a mai arătat lidera organizației.

La presiunea sindicatelor, Guvernul României, prin Ordonanța de Urgență nr. 82/21 mai 2020, a aprobat acordarea unui stimulent de risc în sumă fixă de 1150 lei într-o singura tranșă pentru salariații care au fost izolați în centrele rezidențiale in temeiul Ordonanței Militare nr. 8/2020. 

După cum explică Camelia Socianu, sumele trebuiau acordate în baza unor tabele inaintate către agențiile județene pentru plăți și inspecție socială de fiecare angajator în parte, banii provenind din fonduri europene.                  

„Instituțiile care au avut salariați izolați la locul la muncă au promovat toate demersurile și au depus documentația solicitată către AJPIS-uri pentru obținerea fondurilor necesare plății acestui stimulent de risc, dar sumele nu sunt încă alocate fiecărei instituții pentru salariații săi. Federația sindicală FNS Pro.Asist din care face parte și Sindicatul „Impact” Botoșani ia atitudine și solicită Președintelui României să nu promulge această lege, această bătaie de joc la adresa salariaților din asistență socială! Și după încetarea stării de urgență, au fost centre rezidențiale în țară în care colegii noștri au continuat izolarea la locul de muncă, de asemenea, salariații din asistență socială sunt singurii care sunt testați periodic la două săptămâni pentru depistarea infectării cu coronavirus fiind într-un permanent stres pentru a nu fi declarați falși-pozitivi și internați în spital. Și cu toate astea, cei care guvernează această țară consideră că nu au dreptul la o sumă modică ca recompensă pentru efortul făcut de acești salariați”, a adăugat Socianu.

În data de 14 iulie 2020 în Parlamentul României este votat un proiect de lege, care inițial era de aprobare a OUG nr. 82/2020, dar Comisia de Muncă de la Camera Deputaților l-a modificat și l-a transformat în proiect de lege de respingere a OUG nr. 82/2020. În prezent, acestă lege de respingere a acestui stimulent în cuantum de 1150 lei este trimisă la Președinte pentru promulgare.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministerul Educației vrea responsabili cu educația rutieră în școli și inspectorate!

astăzi, 20:15
37

Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 27850 din 26.04.2024. Documentul este semnat de Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.O altă solicitare a Ministerului Ed...

Jandarmii din Botoșani promovează pe 1 mai oferta educatională în domeniul militar pe Pietonalul Unirii

astăzi, 19:33
56

Tinerii interesați au ocazia să obțină informații referitoare la oferta de școlarizare pentru Școlile Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și Drăgășani, care în sesiunea de adm...

Reprezentanți ai sistemului penitenciar ucrainean, în schimb de experiență la colegii din Botoșani (Foto)

astăzi, 19:14
60

Și din acest deziderat, instituția evoluază atât în ceea ce privește furnizarea de condiții custodiale aliniate normelor internaționale, cât și în ceea ce privește dezv...