Secretul țăranilor din Botoșani care au rezolvat problema exodului. ”Băiatul meu este născut în Spania, dar ne-am întors”

Satul s-a dezvoltat cu ajutorul localnicilor. Au rezolvat și problema cu natalitatea și locurile de muncă, iar sătenii plecați la muncă în străinătate încep să revină acasă.

Secretul țăranilor din Botoșani care au rezolvat problema exodului. ”Băiatul meu este născut în Spania, dar ne-am întors”

   Foto: Adevărul

Joldești, un sat din comuna botoșăneană Vorona, este una dintre cele mai de succes așezări rurale din Moldova.

La Joldești, localnicii au reușit să rezolve singuri problema migrației și a natalității, dar și a locurilor de muncă.

„Un sat bătrân de pe vremea lui Ștefan cel Mare”

Deși atestat încă din secolul al XV-lea, se consideră că Joldești are o vechime mult mai mare. Este locuit de aproape 2000 de suflete și este un adevărat muzeu în aer liber. În centrul satului se află o biserică boierească ctitorită în anul 1847 de marele agă Rosseti. Nu departe de biserică, se află ”Curtea Anușcăi”, așa cum apare într-un uric din secolul al XV lea din timpul lui Ștefăniță Vodă. În Joldelști s-a născut și a copilărut Raluca Iurașcu, mama poetului Mihai Eminescu, fiica stolnicului Vasile Iurașcu.

„Este un sat bătrân de pe vremea lui Ștefan cel Mare sau chiar și mai vechi. Este plin de mărturii ale celor de demult pe care noi le-am ținut cu sfințenie, că acolo-s străbunii noștri”, spune moș Maxim, potrivit Adevărul.

„Oamenii s-au întors acasă pentru că au avut la ce veni”

După căderea comunismului în România, mulți oameni din Joldești au plecat la muncă în străinătate, și asta în condițiile în care se ocupau mai ales cu agricultura și nu aveau altă sursă de venit. În urmă cu zece ani, însă, tot mai mulți au început să revină acasă.

„Am stat în Spania patru ani. Băiatul meu este născut în Spania, dar ne-am întors”, mărturisește un localnic.

Iar motivul principal a fost găsirea unui loc de muncă, acasă, la Joldești. De aproximativ două decenii, în sat funcționează o fabrică de mobilă înființată de un localnic priceput. La început, mobila era făcută manual și vândută la târguri, dar acum a ajuns să desfacă mobilă, la comandă, în toată Europa, dar și în America. În plus, fabrica dă zeci de locuri de muncă localnicilor, cu salarii destul de motivante mai ales pentru mediul rural.

„Suntem o fabrică de mobilă regională cu o experiență de peste 20 de ani. Asta a fost și ideea să facem ceva aici la noi în comunitate, să angrenăm comunitatea, pentru că aici, acasă, se formează adevăratele caractere”, spune Călin Ailoaie, patronal fabricii unde lucrează zeci de săteni.

Alți localnici lucrează la o altă firmă din comună, un brand renumit de băuturi alcoolice, dezvoltat tot de un sătean din Joldești.

„Oamenii s-au întors acasă pentru că au avut la ce veni! Iar locul de muncă este primul lucru care te ține la tine în sat”, spune Aurel Ștefan, primarul din Vorona.

Totodată, autoritățile locale au investit în infrastructură.

„Am asfaltat străzile, tragem apă și canalizare, am reparat școlile, dar am încurajat și investițiile private”, adaugă primarul.

Cei care nu muncesc la fabrică sunt mici fermieri. În aceste condiții, în sat, în mod natural, a crescut și natalitatea.

„În timp ce alte sate se pierd din caza îmbătrânirii, la Joldești avem mulți copii. Este și normal, oamenii s-au gospodărit, au stabilitate și au întemeiat familii. Este firesc, au cu ce să-I hrănească”, mai spune primarul.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

APIA Botoșani: Anunț privind stadiul autorizării plăților aferente anului de cerere 2024!

astăzi, 10:15

Până la data de 16 ianuarie 2025, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani a autorizat la plată suma totală de 205.115.655 lei, reprezent&ac...

Se anunță încă o zi liberă la finalul acestei săptămâni!

astăzi, 10:00

Vineri, 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătoare cunoscută ca Mica Unire, este zi nelucrătoare conform Codului Muncii. Astfel, angajații vor avea o minivacanță de trei...

Blue Monday 2025, cea mai tristă zi din an. Psiholog: „Această zi comercială poate crește numărul cazurilor de depresie și anxietate”

astăzi, 09:45

Ziua de 20 ianuarie mai este cunoscută și sub denumirea de cea mai tristă zi din an. Termenul de Blue Monday sau cea mai tristă zi din an, a fost conceput pe baza mai multor factori deprimanți...