După ani de pribegie, botoșănenii încep să se întoarcă acasă

Din cauza problemelor economice din Uniunea Europeană în ultima perioadă de timp, începe să apară o tendinţă de întoarcere în Botoșani a lucrătorilor din Spania, Italia, Grecia.

Există speranță pentru creșterea demografică a județului, după ce tot mai mulți botoșăneni aleg să se întoarcă acasă.

Țări precum Italia, una dintre destinațiile preferate ale botoșănenilor pentru găsirea unui loc de muncă, se confruntă cu o creștere a numărului de familii care întâmpină dificultăți financiare.

Această stare de fapt are urmări directe asupra familiilor ale căror membri au plecat la muncă în străinătate, pentru un trai mai bun.

Se nasc mai mulți copii la Botoșani.

La nivelul județului Botoșani s-a înregistrat, în luna august 2023, naşterea a 317 copii, cu 28 de copii mai mulți față de luna iulie 2023, iar numărul persoanelor decedate a fost de 394, mai mic cu 43 persoane față de luna iulie 2023, potrivit ultimelor date centralizate de către Direcția Județeană de Statistică Botoșani.

În ciuda creșterii numărului de nașteri în luna august 2023, sporul natural rămâne unul negativ (-77 persoane). Cu toate acestea, există speranțe pentru un reviriment și, de ce nu, o întoarcere în bine a direcției în care lucrurile merg de ani de zile în ceea ce privește situația demografică a județului Botoșani.

Ultimele analize realizate după finalizarea Recensământului, la nivelul județului Botoșani,  evidențiază o migrare a populaţiei din mediul urban spre mediul rural, din cauza lipsei locurilor de muncă, precum şi a taxelor şi impozitelor mai mari.

Ani la rând, numărul de stabiliri ale domiciliului în judeţ a fost mai mic decât al plecărilor. O explicaţie posibilă ar fi emigrarea temporară a populaţiei din județ spre locuri de muncă din Europa.

Botoșănenii se întorc acasă.

Din cauza problemelor economice apărute în Uniunea Europeană în ultima perioadă de timp, începe să apară o tendinţă de întoarcere în ţară a lucrătorilor din Spania, Italia, Grecia, de aici și speranța creșterii numărului de copii nou-născuți.

Potrivit datelor calculate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, publicate într-un raport privind condițiile de viață în Europa pentru anul 2022, cel puțin 62,5% dintre familiile din Italia luptă să reziste până la sfârșitul lunii. Aceasta reprezintă aproape două din trei familii italiene.

Italia se clasifică printre țările cu cea mai mare rată de familii care se luptă să supraviețuiască: peste 62,5%, când media europeană este de 45,5 %. Comparația este deosebit de dură cu celelalte mari economii ale Uniunii Europene. De fapt, Spania se află într-un interval cuprins între 45% și 57%, Franța între 35% și 45%, Germania sub 25%, cu mult sub media continentală, scrie presa din Italia.

Țări precum Croația, Slovacia și România au un rezultat similar cu Italia. Cele mai bune date din Uniunea Europeană sunt cele din Germania, Suedia, Finlanda și Luxemburg, toate sub 25%. Dimpotrivă, în coada clasamentului se află Bulgaria, cu 80,3%, iar în final Grecia cu 89,6%. Aproape nouă din zece familii luptă lunar să facă rost de bani.

Procesul de îmbătrânire continuă în Botoșani.

Populația activă a județului Botoşani este de 151.085 de persoane, fiind compusă din 133.229 de persoane ocupate și din 17.856 de șomeri. Populația inactivă cuprinde 241.736 de persoane din care pensionarii și beneficiarii de ajutor social reprezintă aproape două treimi, iar elevii și studenții aproape o treime.

Se înregistrează şi o uşoară creştere a vârstnicilor de peste 65 de ani, rezultând că judeţul Botoșani se confruntă cu un uşor proces de îmbătrânire a populaţiei.

 

Spune-ne opinia ta