"Vă aşteptăm acasă"- principalul mesaj al campaniei lansate la Botoşani de către Ministerul Românilor de Pretutindeni! FOTO

Românii care dobândesc experienţă în străinătate se pot întoarce acasă, unde vor găsi salarii similare celor pe care le obţin în străinătate- acesta este principalul mesaj al campaniei de conştientizare lansată miercuri la Botoşani de către ministrul românilor de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, alături de ambasadorul Mario Giungi şi oficiali din Ministerul Muncii, al Afacerilor Interne şi al Afacerilor Externe.

"Vă aşteptăm acasă"- principalul mesaj al campaniei lansate la Botoşani de către Ministerul Românilor de Pretutindeni! FOTO

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Botoşanii sunt primul judeţ în care Ministerul Românilor de Pretutindeni lansează, alături de partenerii săi din Guvern, campania "Informare acasă! Siguranţă în lume".

Campania își propune să informeze asupra drepturilor pe care persoanele care vor să se stabilească în afara granițelor le au în țările membre UE, precum și asupra riscurilor la care se expun odată cu decizia de a munci în străinătate. De asemenea, vor fi informați în legătură cu siguranța la locul de muncă, riscurile unor boli profesionale, protecția față de abuz și exploatarea prin muncă sau orice alt tip, susținerea accesului nediscriminatoriu al lucrătorilor români pe piața muncii, precum și numerele de urgență în caz de necesitate.

"Pentru prima oară ne aflăm aici, într-un grup de lucru care a fost constituit acum o săptămână şi a fost lansată în şedinţa de Ministerul Afacerilor Interne, de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale şi Ministerul Afacerilor Externe. Ministerul Românilor de Pretutindeni încearcă să coordoneze competenţele celor patru ministere astfel încât să încercăm să venim în sprijinul cetăţenilor români aflaţi nu doar în situaţii de criză, dar pe tot parcursul deciziei lor de a se regăsi pe piaţa muncii din UE. De asemenea, o parte importantă a acestei campanii este informarea cetăţenilor noştri pentru a-i motiva să revină în România şi să se reintegreze pe piaţa muncii de acasă. Vă veţi întreba de ce începem la Botoşani? Există o preocupare extraordinară a parlamentarilor din Botoşani şi a autorităţilor locale pentru aceste probleme şi răspundem în acest fel unei invitaţii care a fost lansată cu două luni în urmă şi ne bucurăm că astăzi suntem alături de voi", a declarat ministrul Andreea Păstîrnac.

Scopul concret al acestei campanii iniţiate la Botoşani este oferirea de informaţii şi determinarea românilor care intenţionează să plece în străinătate să calculeze în detaliu care este adevăratul câştig pe care l-ar putea obţine.

"Dorim să oferim o serie de informaţii cât mai corect, credibil şi accesibil care să crească gradul de conştientizare a celor care doresc să plece în străinătate în privinţa riscurilor care ar putea apărea. Atunci când decizi să optezi doar pentru un salariu mai mare, să fii apt ca cetăţean român să poţi compara care sunt restul costurilor, care sunt riscurile la care te supui, cât va costa închirierea unei locuinţe, câ va costa transportul, care sunt obligaţiile pe care le ai, care este cultura ţării respective şi care este legislaţia în ce priveşte famili, în momentul în care optezi pentru o cifră care este un salariu, trebuie să înţelegi foarte bine că viaţa în străinătate implică toarte cheltuielile. Şi vedem că acest salariu corespunde, în momentul în care se scad cheltuielile zilnice, unui salariu din România în foarte multe sectoare, nu în toate. Astăzi, pe piaţa muncii de acasă se găsesc extrem de multe oferte şi e foarte important că foarte mulţi dintre cei care lucrează în străinătate dobândesc experienţă, studiază, sunt dornici să revină acasă cu toată această experienţă şi să se reintegreze pe piaţa muncii din ţară", a explicat ministrul Andreea Păstîrnac.














 

 

Spune-ne opinia ta