Proiectul de intervenție preventivă timpurie „FRED goes net”, implementat de specialiștii antidrog și la Botoșani

Proiectul de intervenție preventivă timpurie „FRED goes net”, implementat de specialiștii antidrog și la Botoșani

Specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Botoșani din cadrul Agenției Naționale Antidrog au desfășurat, cu un grup de 7 adolescenți din sistemul de protecție socială, prima sesiune din cadrul proiectului național de prevenire a consumului de droguri ,,FRED goes net”.

Prin implementarea acestui proiect, specialiştii antidrog urmăresc realizarea de intervenţii preventive timpurii pentru elevii cu vârste cuprinse între 14 şi 19 ani, în scopul neînceperii sau întârzierii debutului consumului de droguri, dar şi al evitării transformării consumului experimental şi ocazional, în consum regulat, prin participarea la Cursurile FRED.

Intervenţia constă într-un interviu iniţial şi o activitate în grup de minimum 8 ore (Cursul FRED - împărțit în 2, 3 sau 4 sesiuni).

În cadrul proiectului ,,FRED GOES NET”, tinerii primesc informaţii corecte despre tipurile de droguri, efectele şi riscurile lor, sunt încurajaţi să reflecteze asupra comportamentului propriu de consum și să ia decizii pe baza evaluărilor proprii, dar şi pe baza conştientizării personale a riscurilor şi sunt motivaţi în vederea schimbării atitudinilor şi comportamentelor de consum de tutun, alcool şi droguri.

De asemenea, “FRED GOES NET” creşte accesibilitatea tinerilor care se află în situaţia de a deveni dependenţi, la serviciile integrate de prevenire şi asistenţă, şi sporeşte şansa intervenţiei timpurii şi rapide, evitându-se sau diminuându-se, astfel, riscul condamnării, discriminării sau marginalizării tinerilor predispuși să devină dependenţi (de exemplu, elevi cu părinţi dependenţi de droguri, elevi din familii cu statut socio-economic scăzut, elevi cu risc de abandon şcolar, elevi cu comportament deviant, copii de imigranţi etc.).

(Comunicat de CPECA Botoșani)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Casa Memorială „Nicolae Iorga” marchează 152 de ani de la nașterea istoricului

astăzi, 20:56
45

Luni, 5 iunie 2023, aniversăm 152 de ani de la nașterea celui mai mare istoric român, Nicolae Iorga. Cu acest prilej, Casa Memorială „N. Iorga” din Botoșani, locul unde şi-...

Cum sunt batjocoriți mii de săteni din Botoșani. Blestemul apei și risipirea banilor

astăzi, 15:54
355

Deși au rețea de apă potabilă, localnicii dintr-o comună se chinuie fără apă de aproape trei decenii. De vină este o magistrală veche de alimentare pe care nu o schimbă nimeni. În plu...

Un medic botoșănean spune cum să te lași de fumat. Postul anti-tutun poate fi realizat în cinci zile

astăzi, 15:48
504

Fumul de țigară conține aproximativ 69 de substanțe cangerigene. Tocmai de aceea medicii consideră fumatul unul dintre cele mai nocive obiceiuri pentru sănătate. Medicii DSP de la Botoșani spu...