Primele efecte ale războiului în județul Botoșani. Populația e speriată, sute de ucraineni au cerut rezidență permanentă în Botoșani

Efectele războiului izbucnit în Ucraina se fac resimţite şi la graniţa de nord a României. Sute de ucraineni cer să se stabilească definitiv în comunele de graniţă din judeţul Botoşani, iar zgomotul exploziilor strecoară teamă în localnici.

Judeţul Botoşani, cel mai nordic din România, are o porţiune însemnată de frontieră cu Ucraina. În contextul, conflictului dintre Federaţia Rusă şi Ucraina, efectele războiului se fac resimţite la Botoşani. 

 

O parte a comunelor de graniţă sunt pregătite pentru a primi refugiaţi. În plus numeroşi cetăţeni ucraineni au cerut rezidenţă permanentă în localităţi de pe teritoriul judeţului. 

Nu în ultimul rând ecourile războiului se fac resimţite în satele de graniţă, acolo unde localnicii au auzit exploziile din oraşele ucrainene, potrivit Adevărul.

Sute de ucraineni cer rezidenţă permanentă  

În ultimii ani mulţi ucraineni au cerut rezidenţă în comunele botoşănene situate la graniţă, în vederea obţinerii cetăţeniei române,  tocmai pentru putea beneficia de acces liber în Uniunea Europeană. Odată cu ameninţarea războiului numărul ucrainenilor care cer rezidenţă a explodat. În comuna Vârful Câmpului,  situată în apropierea vămii de la Siret, cu Ucraina, de la începutul lunii februarie nu mai puţin de 300 de ucraineni au cerut rezidenţă.

„Sunt mult mai mulţi decât înainte, odată cu ameninţarea războiului. Mulţi nu locuiesc însă aici. Au domiciliul doar, pentru a obţine cetăţenia şi pentru a pleca mai departe în Europa”, spune Maria Huţu, primar în Vârful Câmpului. 

De altfel, surse din comuna botoşăneană spun că sute de ucraineni cu dublă cetăţeni trec vama în România, în drum către alte state europene.   

Centre pentru refugiaţi

Autorităţile locale din comunele de la graniţa cu Ucraina au amenajate locuri unde pot primi refugiaţii. La Hilişeu Horia, este de exemplu, un spaţiu pregătit pentru refugiaţi dar şi în comuna Vârful Câmpului.

„Avem pregătite, pe terenurile de sport, tabere pentru refugiaţi. În cazul în care va fi nevoie suntem pregătiţi şi ne conformăm la ceea ce spune statul român”, precizează Maria Huţu. 

Deocamdată însă nu au fost înregistrate situaţii de refugiaţi care să fi apelat la aceste centre.  

Furia războiului se aude în satele botoşănene

Localnicii din zonele de graniţă sunt îngrijoraţi mai ales că ecourile războiului din Ucraina ajung până la ei în case. Exploziile şi bombardamentele din Ucraina au fost auzite la Ripiceni şi Vârful Câmpului. 

La Ripiceni, localnicii mărturisesc că au auzit explozii puternice în jurul orei 6.00. La Vârful Câmpului, deasemenea, sunt localnici care susţin că au auzit exploziile, dar susţin că au văzut şi avioane sau elicoptere în depărtare, dincolo de graniţă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Strigăt de ajutor! Un copil din Botoșani a fost electrocutat și transferat de urgență la Spitalul " Sf. Maria" din Iași: familia cere ajutor!

astăzi, 20:47

Luca Mateo, un copil de 13 ani, are nevoie de ajutorul nostru, după ce sâmbătă a fost electrocutat și transferat de urgență, cu elicopterul, la Spitalul " Sf. Maria" din Iași. ...

,,E timpul să nu mai dăm și noi ceva!” - Activități de prevenire a corupției desfășurate la Spitalul Județean de Urgență Mavromati! (Foto)

astăzi, 19:50

Ofițerii de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani au desfășurat, în perioada 02-04 iulie 2025, în baza prot...

Tragedie la pescuit: Un bărbat și-a pierdut viața după ce a intrat să înoate, în râul Prut, și nu a mai ajuns la mal! (Foto)

astăzi, 19:41

Pompierii au fost solicitați în această după amiază să intervină pentru căutarea unui bărbat, în vârstă de 65 de ani, care era la pescuit pe malul râului Prut, î...