Prim-procurorul Valeriu Chihaia, despre importanța psihologilor în școli: „Psihologii trebuie să facă mai mult decât să prezinte la ședințe niște slide-uri pe care nimeni nu le înțelege”

Prim-procurorul Valeriu Chihaia, despre importanța psihologilor în școli: „Psihologii trebuie să facă mai mult decât să prezinte la ședințe niște slide-uri pe care nimeni nu le înțelege”

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul din Botoșani, Valeriu Chihaia, a făcut observații cu privire la rolul primordial al psihologilor în unitățile de învățământ, spunând că prin intermediul lor pot fi evitate infracțiunile și incidentele produse în școli, în ultima perioadă.

Prim-procurorul Valeriu Chihaia a punctat faptul că, „un rol deosebit de important îl ocupă psihologul școlar. Un astfel de angajat al unei unități de învățământ care nu are, cel puțin o dată pe lună, o întrevedere cu elevii fără prezența altor cadre didactice, nu își face treaba.”

Din punctul său de vedere, psihologii trebuie să facă mai mult decât „să se rezume la prezentări în cadrul ședințelor cu părinții, cu slide-uri pe care nu le înțelege mai nimeni sau pe care le cunoaștem cu toții, deoarece am participat la ședințe de genul acesta. Eu o singură dată am luat parte, pentru că a doua oară nu am avut răbdare.”

Un astfel de angajat din cadrul unei școli trebuie să fie persoana care identifică cazurile copiilor față de care se fac abuzuri și sunt singurii care pot identifica de unde provine acest tip de abuz, fie din mediul familial, fie din cel școlar, prim-procurorul făcând referire la cazurile de agresiune sexuală din unitățile școlare, care au ieșit la iveală în urmă cu câteva săptămâni.

„Catalogați dumneavoastră atitudinea cadrelor didactice care, când li se semnalează o situație de bulliyng din partea părinților, de agresiune a copilului, primul lucru pe care îl fac este ca în cadrul colectivului să intre în clasă, să ridice copilul în picioare și să îi ceară socoteală că de ce a spus. Priviți cum vreți chestia asta, dar se întâmplă și asta este realitatea”, a declarat Valeriu Chihaia, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul din Botoșani.

De asemenea, acesta a comparat un caz de violență asupra unor copii din Brașov, care s-a petrecut în urmă cu ceva timp, cu întâmplările din Botoșani.

„În ceea ce privește agresiunea unor copii, în județul Brașov, aceștia fiind într-o excursie sau într-o tabără. Am avut curiozitatea, bineînțeles, să văd la unitatea de parchet competentă cum s-a soluționat acest dosar. Acest dosar s-a soluționat cu succes, nu există. Nu a existat o astfel de sesizare. Aviz factorilor de răspundere din unitatea de învățământ respectivă, care au știut că este vorba despre infracțiuni săvârșite de respectiva persoană, prin lovirea acestor copii, putea să se confirme sau nu, dar nici nu a existat o sesizare”, a completat Chihaia.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Cristina Lăcătușu, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru CJ Botoșani. „Noi avem o problemă...” (video)

Miercuri, 17 Aprilie 2024
563

Cristina Lăcătușu, membră și președinta formațiunii politice Uniunea Salvați România (USR) – Filiala Botoșani la nivel de județ, care face parte din Alianța Dreapta Unită, și-...

Femeia care își asumă competiția cu actualul și fostul primar al Botoșaniului. „Poziția de consilier local este una nașpa tare” (foto, video)

Miercuri, 17 Aprilie 2024
950

Raluca Curelariu, consilier local din partea partidului Uniunea Salvați România (USR) – Filiala Botoșani care face parte din Alianța Dreapta Unită, și-a anunțat oficial candidatura p...

Sute de detectoare de monoxid de carbon și fum vor fi instalate în gospodăriile din Botoșani! (foto, video)

Miercuri, 17 Aprilie 2024
613

500 de detectoare de monoxid de carbon și fum vor fi instalate, gratuit, în locuințele unor familii nevoiașe din județul Botoșani, în cadrul campaniei de informare preventivă și de ...