Polul opus al „Zilei Femeii”: harta violenţei domestice. Moldova este codașă la grija față de femei

Polul opus al „Zilei Femeii”: harta violenţei domestice. Moldova este codașă la grija față de femei

„Campioni” la violenţă domestică, codaşi la grija faţă de femei. Dacă de pe 1 şi până pe 8 martie femeile primesc în mod tradiţional flori, cadouri şi multe urări, în restul anului ele reprezintă 75% din numărul total al victimelor violenţei în familie. Iar Regiunea de Dezvoltare Nord-Est este în topul ruşinii: la fiecare sută de mii de locuitori, 508 femei din această regiune au fost în 2021 victime ale diverselor forme de violenţă domestică, faţă de o medie de 391 victime la nivel naţional, şi de aproape trei ori mai mult decât numărul bărbaţilor victime ale violenţei în familie.

Datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică arată că violenţa domestică a urmat un trend ascendent începând cu anul 2014. Doar în anul izolării impuse în urma pandemiei, numărul victimelor a scăzut puţin, scrie ziaruldeiași.ro.

Un an mai târziu însă, în 2021, numărul cazurilor de violenţă domestică raportate la poliţie a crescut mai mult decât oricând în acest interval. Iar judeţul Iaşi a urmat acelaşi trend. În doar opt ani, atât numărul femeilor victime ale violenţei domestice (raportat la 100.000 de locuitori), cât şi cel al bărbaţilor-victime, s-a dublat. De la 230 de victime în 2014, la 458 în 2021, în cazul femeilor. Şi de la 89 de victime la suta de mii de locuitori în 2014, la 173 în 2021.

Prin violenţă domestică autorităţile se referă la „orice inacţiune sau acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică, care se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent daca agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima”.

În clasamentul violenţei domestice pe judeţe, după numărul victimelor la 100.000 de locuitori, judeţul Vaslui este pe primul loc în ţară, cu o medie de 583 de victime. În schimb, în 2021, judeţul cu cele mai liniştite familii a fost Timiş (cu 99,9 victime la suta de mii de locuitori).

Specialiştii precizează că statisticile sunt realizate după locul sesizării infracţiunii. În regiunea Nord-Est, după locul sesizării violenţei domestice, cele mai multe victime femei au fost din Vaslui (885) şi Botoşani (519,5).

Însă în toate judeţele din regiunea Nord-Est numărul acestor victime de sex feminin a fost mai mare decât numărul la nivel naţional (390,9). Şi în niciun judeţ, numărul victimelor infracţiunilor în familie de sex masculin nu l-a întrecut, şi nici măcar nu s-a apropiat de numărul victimelor din rândul femeilor.

Statisticile oficiale nu reflectă însă amploarea fenomenului violenţei domestice decât în măsura în care aceasta ajunge să fie raportată la poliţie. Însă, de multe ori, victimele nici nu ştiu că ceea ce li se întâmplă se încadrează, potrivit legii, la violenţă domestică.

De exemplu, conform prevederilor legii, violenţa verbală înseamnă „adresarea printr-un limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, ameninţări, cuvinte şi expresii degradante sau umilitoare”, iar violenţa psihică se traduce prin „impunerea voinţei sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune şi de suferinţă psihică în orice mod şi prin orice mijloace, prin ameninţare verbală sau în orice altă modalitate, şantaj, violenţă demonstrativă asupra obiectelor şi animalelor, afişare ostentativa a armelor, neglijare, controlul vieţii personale, acte de gelozie, constrângerile de orice fel, urmărirea fără drept, supravegherea locuinţei, a locului de muncă sau a altor locuri frecventate de victimă, efectuarea de apeluri telefonice sau alte tipuri de comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care prin frecvenţă, conţinut sau momentul în care sunt emise creează temere, precum şi alte acţiuni cu efect similar”.

Violul conjugal intră la violenţă sexuală, alături de alte forme de agresiune sexuală, impunere de acte degradante, hărţuire, intimidare, manipulare, brutalitate în vederea întreţinerii unor relaţii sexuale forţate. La acestea se adaugă forme de violenţă spirituală (“subestimarea sau diminuarea importantei satisfacerii necesităţilor moral-spirituale prin interzicere, limitare, ridiculizare, penalizare a aspiraţiilor membrilor de familie, a accesului la valorile culturale, etnice, lingvistice ori religioase, interzicerea dreptului de a vorbi în limba materna şi de a învăţa copiii să vorbească în limba maternă, impunerea aderării la credinţe şi practici spirituale şi religioase inacceptabile, precum şi alte acţiuni cu efect similar sau cu repercusiuni similare”), economică, socială sau cibernetică.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Dumitru Dragomir susține că un medic ”plecat din Botoșani” i-a dat un leac de viață lungă! ”M-a văzut că eram așa roșu la față, credea că sunt bețiv!”

astăzi, 10:21
9

Dumitru Dragomir susține că a învățat asta de la un reputat medic cu origini botoșănene.„Fii atent, că nu mai știi pe cine să crezi în țara asta. Toți medicii ăștia ...

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit atenționarea de tip Cod Galben pentru județul Botoșani!

astăzi, 10:10
48

Meteorologii eu emis o avertizare de tip Cod Galben valabilă până vineri, la ora 18.00.Vântul va avea intensificări în Moldova, în estul și sud-estul Transilvaniei cu v...

Prefectul, apel în ședință pentru siguranța elevilor: „Observ că s-au făcut progrese...” (video)

astăzi, 09:40
42

O astfel de situație, a cazurilor de violență în școli, a fost punctată și de către șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, comisar șef de poliție Costîn...