O condiție suplimentară pentru obținerea autorizației de exploatare a jocurilor de noroc și obligații noi pentru unii dintre cei ce dețin sau administrează săli de jocuri apar într-o propunere legislativă ce a primit luni votul decisiv în Parlament, scrie Avocatnet.ro.
Mai exact, schimbările vor veni atât în ajutorul sălilor de jocuri, care vor putea refuza accesul persoanelor indezirabile, dar și a jucătorilor, care, realizând că au o dependență legată de jocurile de noroc, pot cere autoexcluderea.
O primă schimbare inclusă în propunerea legislativă ce va modifica curând legislația privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc vizează modul în care se va obține autorizația de exploatare a jocurilor de noroc. Mai exact, la condițiile pe care trebuie să îndeplinească, în prezent, cei ce vor să obțină o autorizație de exploatare a jocurilor de noroc se va adăuga și condiția deținerii mijloacelor tehnice pentru întocmirea unor baze de date referitoare la persoanele autoexcluse sau indezirabile.
Apoi, documentul mai stabilește și că „organizatorii de jocuri de noroc întocmesc, în format electronic, bazele de date referitoare la persoanele autoexcluse și indezirabile. Bazele de date constituite la nivelul organizatorului se arhivează prin grija acestuia și se păstrează pentru un interval de minimum 5 ani de la constituire”.
Propunerea legislativă nu stabilește exact care-i înțelesul termenilor persoane autoexcluse și persoane indezirabile. În cazul persoanelor indezirabile, explicația e de găsit în dicționar și e simplă: sunt acele persoane nedorite într-un loc. Pe de altă parte, în cazul persoanele autoexcluse, explicații sunt de găsit în expunerea de motive ce însoțește proiectul, ce vorbește despre jucătorii „care, în baza unei cereri, solicită autoexcluderea”.
De asemenea, documentul prevede extinderea ariei de aplicare a unei obligații pe care o au acum doar cazinourile la toți organizatorii de jocuri de noroc. Concret, după ce măsurile cuprinse în propunerea legislativă vor intra în vigoare, „organizatorii de jocuri de noroc vor identifica persoanele care intră în incinta locațiilor în care se organizează și se exploatează jocuri de noroc și vor ține evidența, în format electronic, a datelor de identificare ale acestora. Bazele de date constituite la nivelul organizatorului se arhivează prin grija acestuia și se păstrează pentru un interval de minimum 5 ani de la constituire”.
După cum susține inițiatorul, „propunerea legislativă vine atât în sprijinul organizatorilor jocurilor de noroc, prin rezervarea dreptului de a interzice accesul persoanelor indezirabile, cât și în sprijinul jucătorilor care (...) solicita autoexcluderea”.
Pentru a se lămuri toate aspectele neclare acum, autoritățile vor trebui să modifice normele metodologice ale OUG 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc în cel mult 30 de zile de la intrarea în vigoare a măsurilor prezentate în acest material.