Atenție vara la temperaturile din interiorul mașinii. Chiar dacă afară nu este caniculă, în vehicul temperatura crește excesiv, iar oricine se află înăuntru este în pericol.
ATENȚIE: nu lăsați copiii, câinii, pisicile sau orice alt animal închiși în mașină.
Situația devine periculoasă chiar de la o temperatură exterioară de 20 grade: în 5 minute, în mașină temperatura crește la 24 de grade, după 10 minute ajunge la 27 de grade, iar după o oră ajunge la 46 de grade, fiind o temperatură critică, ce poate ucide, informează METEORADAR.
Graficul de mai jos arată cât de periculoasă este o mașină încinsă de soare, începând de la o temperatură exterioară de 20 de grade, pe parcursul mai multor minute, până la o oră.
Un geam sau mai multe geamuri deschise nu ajută la ameliorarea situației
În urma temperaturilor excesive din interiorul mașinii, oamenii sau animalele pot suferi de supraîncălzire, precum și insuficiență cardiovasculară.
Câinii au o circulație mai puțin stabilă decât presupun mulți oameni și se nu pot transpira, decât doar într-o mică măsură prin labele lor. Gâfâitul este singura modalitate de a-și regla temperatura corpului. Primele semne ale supraîncălzirii sunt neliniștea și gâfâitul cu limba și gâtul întinse, lipsa de aer și epuizarea.
Dacă temperatura corpului atinge 40 de grade C, apar probleme circulatorii masive. Organele vitale nu mai sunt alimentate în mod adecvat cu sânge și poate intra în șoc. De la o temperatură corporală de 43 de grade C, propria proteină a corpului începe să se coaguleze. Animalul devine inconștient.
În cazul insolației, există riscul ca un animal să moară de insuficiență cardiovasculară în ciuda tratamentului medical. Chiar dacă primul ajutor pare să aibă succes la început, insolația poate avea consecințe pe termen lung, cum ar fi insuficiența renală și tulburările de coagulare.