Noua lege a pensiilor se va aplica începând cu 1 septembrie. Tot atunci, pensiile a peste 3 milioane de români ar urma să crească, după ce vor fi recalculate.
Potrivit noii legi a pensiilor, „indexarea veniturilor se va face cu rata inflației, la care se adaugă 50 la sută din creșterea reală a salariului mediu brut pentru anul calendaristic anterior, la fel cum era prevăzut în legea anterioară. Majorarea pensiilor se va face anual, în luna ianuarie”.
Noutatea este că majorarea pensiilor va fi corelată cu creșterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale sau cu rata inflației.
Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a explicat care sunt principalele schimbări cu care vine noua lege a pensiilor.
„În funcție de evoluția ratei inflației și în funcție de creșterea salariului mediu brut pe țară, formula va fi cea care va da procentul. Nu putem să spunem acum care va fi inflația, dar putem să preconizăm. La final de an cunoaștem exact creșterea reală a salariului brut pe țară, dar și inflația”, a explicat Marius Budăi la Antena 3 CNN.
„Sunt două elemente în această formulă care vin să lege de realitate această creștere. Una este inflația pentru a putea apăra nevoie de cumpărare, și a doua, cu cat economia noastră va crește, cu atât salariul mediu brut va crește și atunci va fi o creștere mai mare”, a mai spus Marius Budăi.
Au fost publicate normele de aplicare pentru noua lege a pensiilor
Ministerul Muncii a publicat proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor legii privind sistemul public de pensii.
Calculul pensiei, după noua lege, se va face înmulțind valoarea punctului de referință cu numărul total de puncte acumulate.
Punctul de referință a fost stabilit la 81 lei, la intrarea în vigoare a legii, în septembrie 2024.
O noutate adusă de noua lege este că vor fi eliminate indicele de corecție și stagiul complet de cotizare diferit.
Această prevedere a fost gândită pentru a corecta inechitățile și pentru a ancora mai bine legea pe principiul contributivității.