Ministrul Muncii: Bugetarii sunt obligați să aleagă între pensie sau salariul la stat în 30 de zile de la publicarea legii

Ministrul Muncii: Bugetarii sunt obligați să aleagă între pensie sau salariul la stat în 30 de zile de la publicarea legii

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat, miercuri, la finalul ședinței de Guvern, că bugetarii care încasează și pensie trebuie să-și exprime opțiunea în 30 de zile de la publicarea legii care va interzice cumulul pensiei cu salariul la stat. Turcan a explicat că proiectul prevede posibilitatea continuării activității până la vârsta de 70 de ani pentru persoanele care îndeplinesc vârsta de pensionare. 

 ”Acesta măsură este un drept nu o obligaţie, care ţine de drerptul slariatului de a muncii. Personele au dreptul să muncească atât în sectorul privat cât şi în cel public. De asemenea, există posibilitatea ca acestea să revenă asupra acestei hotărâri şi să se întoarcă la pensie, înainte de vârsta de 70 de ani iar anii munciţi în plus conduc la recalcularea pensiei.”, a subliniat Turcan. 

 ”Un salariat care ajunge la vârsta legală de pensionare și dorește să muncească mai departe depune o cerere și e suficientă pentru a-și putea continua activitatea. În sectorul public însă, atunci când optează pentru prelungirea continuării activității, atunci se suspendă dreptul la pensie. Cei care cumulează pensie cu salariul la stat au obligația ca în 30 de zile de la publicarea actului normativ să-și exprime opțiunea, iar angajatorii trebuie să îi informeze”, a precizat Raluca Turcan.  Ministrul muncii a precizat că în prezent în sistemul public sunt aproximativ 35.000 de persoane care cumulează pensia cu salariul.  Raluca Turcan a precizat că prevederile legii nu se referă la persoanele care sunt în pensie din sistemul de apărare și ordine publică. 

Guvernul a aprobat în primă lectură proiectul de lege, iar săptămâna viitoare acesta ar urma să fie trimis Parlamentului.

 

 

Spune-ne opinia ta