În prima zi de primăvară adevărată, botoșănenii s-au reunit din nou în Marșul pentru Viață. De la pruncii din brațele mamelor până la fetițele în rochii înflorate și băieții purtând serioși mesaje pentru viață, de la tineri veniți în grupuri din parohii sau din școli până la părinți și bunici care își însoțeau cu răbdare nepoții, cu toții au simțit astăzi comuniunea și bucuria de a fi împreună.
În municipiul Botoșani, Marșul pentru Viață a început la ora 13.00 și s-a desfăurat pe traseul: Biserica Buna Vestire – Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva – Protopopiatul Botoșani – Biserica Sfânta Treime. Un momen emoționant a avut loc în fața Maternității, acolo unde mulțimea s-a oprit și a scandat: ”Cinste vouă, mamelor!”. Anul acesta, emoția a fost sporită de faptul că în fața unității medicale, de peste 200 de zile, ard lumânări în cinstea Alexandrei Ivanov, tânăra mamă care a murit în Maternitate cu un prunc în pântece.
Începând cu 2013, fiecare Marș pentru Viață are o temă. Anul acesta tema este ”Construim împreună pentru Viață”.
Este un eveniment care ”ne atrage atenția că suntem cu toții responsabili în a proteja și promova viața ca fiind datul cel mai de preț al lui Dumnezeu, din clipa concepției până la sfârșitul ei”, au transmis organiatorii.
”Am ținut în brațe copii în ultima secundă de viață…”
Prezentă pentru al cincilea an la Marșul pentru Viață, dr. Carmen Zaboloteanu, medic neonatolog în cadrul Secției de Obstetrică și Ginecologie Botoșani a Spitalului Mavromati Botoșani, și-a manifestat admirația pentru copiii și tinerii care au ieșit astăzi în stradă pentru a participa la Marșul pentru Viață.
”Eu sunt aici pentru a vă spune cuvântul din partea științei. La 20 de zile de viață, embrionul este cât o gămălie, se vede la ecograful intrauterin. La câteva săptămâni de viață inima începe să bată și nu se oprește până la sfârșit. Noi nu știm când va fi acel sfârșit, dar inima aceea bate. Am ținut în brațe copii în ultima secundă de viață și aș fi dat orice ca să pot să fac inima aceea să bată! Vă pot spune că să iei legătura benevol, să faci inima să nu mai bată, mi se pare groaznic. Când vrei să prelungești viața, când ai vrea să faci orice pentru asta, nu se poate! Dar să o oprești când inima bate este de neiertat”, a spus dr. Carmen Zaboloteanu.
Medicul le-a încurajat pe tinerele aflat în impas să ceară ajutor. Să nu uite că, indiferent de cât de dificilă este situația, întotdeauna există o opțiune.
”Nu trebuie să îi judecăm pe cei care iau hotărâri greșite. Dar le spun că au în mine un prieten. Indiferent care sunt motivele pentru care ajung să pună în balanță dacă să continue sau nu o sarcină, oricând pot apela la noi, la mine, pentru un ajutor, pentru un sfat. Întotdeauna sunt opțiuni”, spune medicul botoșănean.
”Sufletul ei a murit de zeci de ori!”
Dr. Carmen Zaboloteanu a dat exemplul unei femei care a reușit să țină în braț eun prunc abia după 20 de ani în care a pierdut tot atâtea sarcini.
”Am întâlnit în cursul vieții mele medicale o viitoare mămică. Pierduse în 20 de ani nu mai puțin de 20 de sarcini, în încercarea de a aduce pe lume un copil. Sufletul ei a murit de zeci de ori și ar fi dat orice ca să ducă acea sarcină la sfârșit. Într-un final a reușit. A născut un copil prematur. Ca ea sunt mii de oameni care își doresc un suflețel. Totdeauna există o opțiune. Nu trebuie să vă știe nimeni. Vorbiți cu cine știți că vă poate ajuta, găsiți acel prieten. Toți cei de aici pot fi acel prieten care să ajute o viitoare mămică să treacă peste acest pas”, a încheiat dr. Carmen Zaboloteanu.
”Cel care nu vrea să nască un copil oprește un șir de vieți!”
Părintele protopop Petru Fercal a făcut, la rândul său, apel către viitoarele mame, preciând deopotrivă că participarea la Marșul pentru Viață reprezintă în primul rând o rugăciunea către Dumnezeu, este o mărturisire, dar și un canon.
”Este o mare responsabilitate să nu dorești ca o viață să își urmeze cursul firesc rânduit de Dumnezeu. Marșul de astăzi este o rugăciune către Dumnezeu de a binecuvânta ca poporul nostru și lumea întreagă să se bucure de vieți din belșug și să fie o binecuvântare pentru țara noastră, pentru biserica noastră, pentru neamul nostru. Viața înseamnă și viitor, continuitate și apropiere de Împărăția lui Dumnezeu. Cel care curmă o viață și nu vrea să nască un copil nu doar că oprește o viață, ci oprește un șir de vieți care ar fi răsărit din viața aceea. Aici e marea dramă. Oprim binecuvântarea lui Dumnezeu de a se naște oameni deosebiți care ne-ar putea conduce către o viață ușoară pe pământ. În al doilea rând, Marșul pentru Viață este și o mărturisire, că dorim să nu se mai întâmple astfel de păcate. Încercăm să îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să nu uite pe cei care au greșit, ci în mila sa cea bogată să ofere drum de mântuire și pentru cei care au greșit. Acest Marș este și un canon. Ajutând pe cei care au greșit, luăm și pe umerii noștri neștiința lor, imaturitatea, ispita, înșelăciunea. Vrem să le ușurăm povara. Iată cât de important este să fim prezenți la un astfel de moment!”, a rostit pr. protopop Petru Fercal în fața celor prezenți la Marșul pentru Viață.
În România, Marșul pentru Viață se organizează din anul 2008, primul având loc în acel an la Timișoara. Anul trecut, manifestarea a avut loc în peste 1100 de localități din România și Republica Moldova.
Marșul pentru Viață este punctul culminant al Lunii pentru Viață 2024, o serie de evenimente și activități de informare, conștientizare și educare pro-viață care au fost organizate anual pe tot parcursul lunii martie.
La nivel național, Marșul pentru viață 2024 este dedicat memoriei Alexandrei Ivanov din Botoșani, o mamă de 25 de ani, căreia nu i s-au acordat îngrijirile medicale necesare în urma unui avort spontan. Alexandra Ivanov a fost printre organizatorii Marșului pentru viață în localitatea ei, a sprijinit tinere în criză de sarcină de când era în liceu și a fost o inimă a faptelor bune în comunitatea ei. Această ediție îi este dedicată ei și copilului nenăscut pe care l-a pierdut.