Este vorba despre Centrul Dumbrava, despre care Știri.Botoșani.Ro scria în urmă cu cinci luni că un botoșănean care lucra în Constanța la o fermă și s-a îmbolnăvit. Pentru că era bolnav și nu mai putea munci patronul l-a abandonat și așa a ajuns în sânul „familiei de la Dumbrava”.
Bolnavi de peste tot ajung la Dumbrava
Viorel Pașca povestește că fiecare săptămână are farmecul său, confruntându-se cu diferite situații și auzind noi drame.
De multe ori bunul samaritean se vede nevoit chiar să renunțe la somnul dulce de dimineață pentru a purcede la fapte bune.
„Săptămâna a început în forță, trezindu-mă devreme, cu un apel telefonic la care am răspuns cu ochii închiși, în speranța că îmi voi putea apoi continua dulcele și plăcutul somn al dimineții. Doar că a trebuit să renunț la această plăcere nevinovată și să plec degrabă pentru a identifica cadavrul femeii din Focșani, dispărută în urmă cu mai multe zile. A fost găsită întâmplător de un bărbat, la cinci kilometri distanță de locul din care plecase, intr-o zonă greu accesibilă, fără case, și cu multă vegetație. A urmat apoi cursul firesc al lucrurilor în asemenea cazuri, poliție, ambulanță, criminalistică, transport la Medicina Legală, iar a doua zi, adusă din nou la Dumbrava și înmormântată cum se cuvine”, povestește Viorel Pașca.
Pe lângă dramele cu care trebuie să se confrunte, Viorel Pașca are parte și de oameni buni, care sar în ajutorul său. De exemplu, cei zece tineri italieni, care s-au oferit voluntari la începutul săptămânii trecute să îl ajute cu diferite treburi.
„Tot la începutul săptămânii au venit ca voluntari zece tineri italieni, ajutându-ne la diferite lucruri: zugravit, cărat lemne sau petrecând timp cu bolnavii noștri sau la centrul de zi cu copiii de la Dumbrava”, spune Viorel Pașca, amintindu-și de italianul „adoptat” după ce s-a îmbolnăvit și a fost lăsat de izbeliște de soția româncă. Ulterior a murit și fiindcă în Italia nu mai avea nicio rudă, în România nici pe atât, a fost înmormântat de oamenii de la Dumbrava.
Cam așa sfârșesc și mulți români rămași ai nimănui sau de care familiile nu mai vor să audă.
„Tot în această săptămână (n.r. săptămâna trecută) au fost trimiși la Dumbrava încă treisprezece bolnavi din Bihor, Satu-Mare, Covasna, Harghita, Cluj, Sălaj, Botoșani și București. Fiecare dintre ei având o poveste dureroasă, unii neavând pe nimeni, alții având copii despre care nu mai știu nimic de multă vreme. Unul trăise în condiții mizere și primind una dintre fotografii trimise de asistenta sociala, abia am reușit sa identific bolnavul ce zăcea în grămada de gunoaie”, adaugă cu amărăciune Viorel Pașca.
Ultimul care a ajuns la Centrul din Dumbrava este un bărbat din Botoșani, venit în țară prin Ambasada României din Serbia. A locuit acolo în ultimii ani și, fiind imobilizat la pat, fără venituri, fără familie, a ajuns cu Ambulanța la Dumbrava.
„Ne bucurăm pentru faptul că putem fi de folos acestor oameni, suntem recunoscători în primul rând lui Dumnezeu care ne poartă de grijă și mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături și în această săptămână”, adaugă Pașca.
(Foto: Viorel Pașca)
Viorel Pașca a construit nu mai puțin de trei centre în județul Bihor: la Dumbrava, Tinca și Incești. Este cuoscut ca fiind un om care se îngrijește de oamenii care nu au posibilități ori familii. În prezent, în cele trei centre locuiesc aproximativ 400 de bolnavi.