Într-o comună din județul Botoșani, sătenii primesc bani de la Primărie dacă fac copii

Într-o comună din județul Botoșani, sătenii primesc bani de la Primărie dacă fac copii

Cristeștiul este o comună situată la aproximativ 17 kilometri de municipiul Botoșani. Ca majoritatea comunelor din nordul Moldovei, Cristeștiul se confruntă cu sărăcia și scăderea puternică a natalității. 

Potrivit ziarului Adevărul, multe familii tinere au plecat în străinătate, acasă rămânând mai mult bătrânii. Pentru a salva comuna de la depopulare, autoritățile locale s-au gândit la o serie de măsuri. În primul rând, dau un stimulent în bani tuturor familiilor care fac copii. 

Pe scurt, la fiecare naștere, fiecare familie primește câte 500 de lei. Hotărârea a fost luată prin Consiliul Local, luna aceasta, iar plata se face de la bugetul local. 

„Și la noi, ca în toată România, natalitatea este în scădere. Și încercăm să venim în ajutorul nostru, ca să mai creștem un pic populația. Pentru fiecare copil nou-născut care are măcar un părinte cu domiciliul în Cristești, primește un stimulent de 500 de lei. Nu este un stimulent extraordinar de mare dar noi nu avem un buget comparabil cu al marilor orașe, să zicem. Cu aceștia 500 de lei măcar poate să iasă din Maternitate, cu un scutec, cu o crâșmă, o pelincă”, spune Lucian Borfotină, primarul din Cristești.

În plus, autoritățile locale se gândesc ca pe viitor să mărească acest stimulent la 1.500 de lei.

„Vreau să ajung  la 1500 de lei, adică măcar 300 de euro. Deocamdată atât putem”, adaugă edilul.

Totodată, autoritățile locale au redus la minim taxele și impozitele locale, tocmai pentru a determina populația să rămână acasă, dar și să atragă oameni de la oraș, să-și facă case în comună. În paralel, s-a investit masiv în infrastructură și utilități, cu speranța că Cristeștiul va deveni zonă rezidențială. 

„Avem și cele mai mici taxe, nu doar din județ, ci și din țară. De când am investit cu fonduri europene, însemnând asfalt, extindere de apă, renovări de școli a crescut numărul de persoane care vin să-și facă o căsuță la noi”, spune edilul din Cristești.

Când au auzit de stimulent localnicii par și ei convinși.

„La ce sărăcie este, așa îți mai vine să te gândești, la măritiș, la copii. Poate mai stau și ei acasă, că-i greu printre străini”, spune o localnică.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
830

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

Sâmbătă, 4 Mai 2024
386

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
107

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...