Șefii Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani au prezentat bilanțul activității polițiștilor în primele șase luni ale anului 2025, făcând, totodată, o comparație cu aceeași perioadă a anului 2024.
Astfel, în cadrul conferinței s-a abordat și problematica violenței domestice, fiind prezentată o statistică. Potrivit șefilor IPJ Botoșani, în primele șase luni ale anului 2025 polițiștii au avut 1208 intervenții pe astfel de spețe, fiind în creștere cu 3,3% față de aceeași perioadă a anului 2024.
Din acest total, cele mai multe (812) au avut loc în mediul rural, iar restul în urban.
Comisar șef de poliție Tudor Costîn, șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, a precizat că această creștere a sesizărilor vine pe fondul faptului că victimele sunt mult mai conștiente de drepturile pe care le au.
„Avem o creștere pe sesizarea acestor gen de infracțiuni în sensul că prin campaniile noastre victimele devin conștiente că au unele drepturi. Pe de altă parte, implicarea tuturor colegilor la nivelul IPJ Botoșani, în special resursele din ordine și siguranță publică și fermitatea cu care aplicăm măsurile legale, cred că au dus la această situație operativă în acest moment. Vom continua pe acest trend”, a declarat comisar șef de poliție Tudor Costîn, șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani.
Îngrijorător: Victime care au refuzat emiterea unor ordine de protecție
În scopul diminuării unor riscuri iminente la adresa vieții, integrității fizice ori libertății unor persoane puse în pericol printr-un act de violență domestică, structurile de poliţie au desfăşurat activităţi specifice prin care au fost emise 168 (-7) de ordine de protecție provizorii, toate fiind confirmate de către procuror.
Din totalul de 1208 intervenții, 315 au fost clasificate ca fiind cu risc iminent, iar în 147 de cazuri victima a refuzat emiterea unui ordin de protecție provizoriu.
În 891 de cazuri, după completarea formularului de evaluare a riscului, a reieșit faptul că nu există risc iminent. În două cazuri nu a fost completat formularul, deoarece victimele au refuzat să răspundă la întrebările adresate de lucrătorii de poliție.
Mai puține fapte de violență domestică confirmate
Din analiza datelor statistice privind această categorie de infracțiuni, în primele 6 luni ale anului 2025 rezultă faptul că, la nivel județean, numărul faptelor de violență domestică a scăzut cu 15,9% față de primele 6 luni ale anului 2024, respectiv, 517 fapte sesizate în 6 luni 2025 cu 98 mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Datele statistice relevă o scădere importantă cu privire la infracțiunile de omor comise în contextul violenței domestice, în perioada analizată nefiind înregistrată nicio faptă din această categorie, comparativ cu primele 6 luni ale anului 2024 când au fost înregistrate un număr de 3 infracțiuni de omor.
Potrivit statisticii efectuate pe sexe și apartenență, cei mai mulți autori ai infracțiunilor de violență domestică sunt de sex masculin, iar în ceea ce privește victimele, cele mai multe sunt de sex feminin.
Pe partea de apartenență, în cele mai multe cazuri victima este soț sau soție față de agresor, însă au fost și cazuri în care victima reprezintă părinte sau tutorele autorului faptei. Mai sunt situații, puține de altfel, în care victimele sunt copii.