Alocațiile pentru copii ar fi trebuit să se dubleze din februarie, dar guvernul a amânat aplicarea legii până la 1 august, deoarece banii necesari, 7 miliarde și jumatate de lei, nu sunt prevăzuți în buget, potrivit ultimelor declarații ale ministrului Finanțelor.
Alocațiile s-ar putea dubla însă mai devreme de luna august. Parlamentul este pe punctul de a desființa măsura Guvernului, printr-un proiect de lege ce este aproape de a fi adoptat.
Potrivit OUG nr. 2/2020, ce a amânat dublarea alocațiilor copiilor, a fost respinsă de senatori, în februarie, printr-un proiect de lege ce va ajunge în curând la votul deputaților, acolo unde decizia va fi similară.
Și deputații urmează să respingă măsura impusă de Guvern, existând un raport al parlamentarilor deputați din comisii care recomandă plenului Camerei Deputaților să voteze în acest fel, potrivit avocatnet.ro.
Ca idee, Guvernul poate emite ordonanțe pentru a reglementa diverse chestiuni, însă conform procedurii legislative din România, orice ordonanță a Guvernului trebuie aprobată ulterior de Parlament (în fiecare dintre cele două Camere - a deputaților și a senatorilor) pentru a continua să se aplice. Parlamentarii au însă și varianta respingerii ordonanțelor, cum se pare că se întâmplă în cazul amânării alocațiilor.
OUG nr. 2/2020 a amânat dublarea alocațiilor pentru copii (ce era prevăzută în Legea nr. 14/2020), cu șase luni, adică din februarie până în august 2020.