De ce ne adaptăm greu în altă țară? Medic botoșănean: ”În primii șapte ani de viață se amprentează tot ce înseamnă biochimia noastră internă”

Locurile natale sunt vindecătoare, spun specialiștii. Medicii arată că starea noastră de sănătate este influențată de mediul în care trăim, iar cel mai bine ne simțim acolo unde s-au adaptat generațiile noastre de strămoși. Este nevoie de trei generații pentru a ne adapta în alt loc.

De ce ne adaptăm greu în altă țară? Medic botoșănean: ”În primii șapte ani de viață se amprentează tot ce înseamnă biochimia noastră internă”

   Foto: Adevărul

Într-o eră a mobilității prin excepție și a migrației permanente a populației, fie din rațiuni economice, educaționale, sociale sau politice, este luată puțin în considerare problema adaptării individului la noul mediu. Cel puțin puțini din cei care migrează i-au în considerare problema adaptării la noile condiții. În aceste sens, sunt specialiști care spun că plecând în altă parte a globului, ne va crea oricum probleme de adaptare, unele pe care nu le simțim conștient, în mod explicit, care ne influențează inclusiv starea de sănătate. Aceiași specialiști spun că cel  mai prielnic mediu pentru om este cel în care s-a născut, având proprietăți vindecătoare, scrie Adevărul.

Legați genetic de mediul în care au trăit strămoșii

Medicul epidemiolog Irina Alecu, specialist în cadrul Direcției de Sănătate din Botoșani, spune că omul este legat genetic de mediul în care trăiește, inclusiv zona geografică în care au trăit strămoșii săi, sau cel puțin trei generații din familia sa. Din punct de vedere genetic sunt influențați de aerul, apa și alimentele consumate de generațiile anterioare, dintr-un anumit areal. „Noi suntem o parte integrată și integrantă a unui ecosistem și fiecare moleculă a organismului nostru recunoaște, fără să ne dăm noi seama, o moleculă din nostru exterior. De la apa pe care o bem, de la fructele și legumele care trăisc în sol, organismul nostru, din punct de vedere genetic, recunoaște ca cel mai bine asimilat zona în care ne-am născut. Se știe că amprentarea genetică a mediului în care ne-am născut și au trăit generațiile anterioare merge până la cel puțin trei generații”, spune medicul Irina Alecu.

Tocmai de aceea, organismul nostru se împacă cel mai bine cu alimentele și aerul din zona în care au trăit înaintașii, inclusiv adaptați la preparatele culinare din aceea zonă, de exemplu, toleranța la alimente picante în anumite zone geografice de pe glob.

„Biochimic organismul nostru nu se adaptează complet”

Dacă ne mutăm în altă zonă, adică în altă țară, pe alt continent, specialiștii spun că vom resimți probleme de adaptare. Chiar dacă nu conștient, dar organismul nostru va lupta să se adapteze la noile realități. Adaptarea nu va fi completă, spun aceeași specialiști. Abia nepoții noștrii dacă rămânen în același teritoriu, se vor integra biochmic, genetic.

„Dacă noi ne mutăm într-o altă zonă a planetei, vom constata că, biochimic organismul nostru nu se adaptează complet acolo. Nici măcar copiii noștrii. Abia nepoții nostrii vor fi mai bine și vor asimila integral tot ce înseamnă ecosistemul în care trăiesc”, adaugă Irina Alecu.

„Dacă te simți rău, du-te unde te-ai născut ca să te faci bine”

Tocmai de aceea cel mai bine ne simțim, spun Irina Alecu, pe meleagurile natale. Și nu doar din punct de vedere sentimental, psihic, moral, dar și biochimic. Cu alte cuvinte, ne putem îmbunătăți considerabil starea de sănătate dacă ne întoarcem în zona în care organismul nostru este perfect adaptat mediului înconjurător.

„O stare de bine și o stare de sănătate bună nu înseamnă neapărat niște parametrii biologici. Sănătatea este influențată de factori organici, socio-economici și geocliamtici. De asta bătrânii noștri spuneau: ”Dacă te simți rău, du-te unde te-ai născut, ca să te faci bine”. Pentru că organismul nostru va primi elementele cu care a fost crescut. În primii șapte ani de viață se amprentează tot ce înseamnă biochimia noastră internă. Și dacă noi am crescut cu anumite particularități din apă, alimente, carnea de la animalele crescute în zona respectivă, atunci ele au cu totul alte proprietăți pentru organismul nostru și sunt mult mai ușor de asimilat decât anumite alimente sau anumite fructe, legume sau aerul dintr-o altă zonă a globului. Va reacționa altfel în organismul nostru”, conchide Irina Alecu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

AJPIS Botoșani: Bani în Trezorerie pentru plata indemnizațiilor și a alocațiilor!

astăzi, 19:40

Suma totală platită este de 6.300.570  de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc: - Alocația lunară de plasament - Alocația lunară de plasament pentru copilul cu hand...

Alexandra Huțu, PSD: „Rezultatele premierului Ciolacu, recunoscute la nivel european prin funcțiile obținute de România în Comisia și Parlamentul UE”

astăzi, 19:03

„Domeniul pe care îl va administra este unul dintre cele mai importante la nivel european - Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie - cu un buget de 23...

Accident pe drumul dintre Hudum și Baisa: Patru persoane au ajuns la spital! (foto)

astăzi, 18:31

Patru persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produz în această după-amiază pe E 58, între localitățile Hudum și Baisa. La fața locului s-au deplasa...