Botoșani, județul cu cei mai mulți copii din țară cu părinte unic susținător plecat la muncă peste hotare!

Botoșaniul se află în topul județelor cu cei mai mulți copii “singuri acasă”. Aproape 21.000 de copii din județele Regiunii Nord-Est au părinții plecați la muncă în străinătate.

Botoșani, județul cu cei mai mulți copii din țară cu părinte unic susținător plecat la muncă peste hotare!

   Foto: Ziarul de Iași

Acești minori reprezintă o treime din totalul copiilor din România ai căror părinți încearcă să obțină venituri mai mari muncind în alte țări. Situația e dramatică – Suceava, Botoșani, Iași, Neamț și Vaslui sunt județele cu cei mai mulți copii lăsați în grija altora, în timp ce cel puțin un părinte muncește peste hotare.

În primele trei luni din acest an, România număra 50.003 familii în care părinții erau plecați la muncă în străinătate. Iar cele mai multe dintre acestea erau din județele Regiunii de Dezvoltare Nord-Est, regiune care are cel mai mic PIB pe cap de locuitor (11.154 euro), conform prognozei pe anul 2024 a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

96% dintre copii erau lăsați fără protecție socială

Datele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) mai arată că din cei 61.007 de copii români cu părinți plecați la muncă în străinătate, 96% erau lăsați fără protecție socială, în îngrijirea rudelor până la gradul IV, a vecinilor sau erau lăsați la alte familii sau persoane. Iar din totalul copiilor, peste 9.000 au ambii părinți plecați din țară și 7.313 au un singur părinte susținător în familie, dar care e, de asemenea, plecat la muncă în afara României, scrie Ziarul de Iași.

O treime din totalul de 61.007 de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate în primul trimestru din acest an erau din județele Regiunii de Dezvoltare Nord-Est

La nivelul țării, Neamț este județul cu cei mai mulți copii cu ambii părinți plecați la muncă peste hotare (602) și e urmat în topul copiilor “singuri acasă” tot de județe din Regiunea Nord-Est: Vaslui (520), Botoșani (495), Suceava (413) și Iași (405).

În ce privește copiii din familii cu un singur părinte susținător, plecat și acela în străinătate, județul Botoșani are înregistrați cei mai mulți (501 copii).


În Botoșani sunt cei mai mulți copii din țară cu părinte unic susținător plecat la muncă peste hotare.

Însă județul Suceava e cel în care se află cei mai mulți copii ai căror părinți erau plecați din România, la muncă, în primul trimestru al acestui an, 5.030, adică peste 8% din totalul de la nivelul țării, urmat de Botoșani, Neamț, Iași și Vaslui.


Creșterea salariilor în Regiunea de Nord-Est a țării ar putea avea ca urmare o reducere a numărului de familii “dezmembrate” temporar prin plecarea adulților peste hotare și, ca urmare a acestui fapt, o mai mare atenție adresată educației și condițiilor de viață ale copiilor din această regiune.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani: Negocierea colectivă este obligatorie!

Thursday, 19 September 2024

În cazul în care intr-o unitate nu există contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă persoană îndreptățită  să participe la negocierea colectivă, conform pr...

AJPIS Botoșani: Bani în Trezorerie pentru plata indemnizațiilor și a alocațiilor!

Thursday, 19 September 2024

Suma totală platită este de 6.300.570  de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc: - Alocația lunară de plasament - Alocația lunară de plasament pentru copilul cu hand...

Alexandra Huțu, PSD: „Rezultatele premierului Ciolacu, recunoscute la nivel european prin funcțiile obținute de România în Comisia și Parlamentul UE”

Thursday, 19 September 2024

„Domeniul pe care îl va administra este unul dintre cele mai importante la nivel european - Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie - cu un buget de 23...