Fenomenul influencerilor a ajuns să creeze personaje precum relativ cunoscuta, în zona monden - umanitară, Ana „Anișoara” Postolachi. Ea a fost prezentată repetat la TV, inclusiv la ProTV, drept ”Anișoara, medic chirurg rezident”. Mai exact: medic rezident care lucrează în spital, activistă, cântăreață și organizatoare de campanii umanitare.
HotNews.ro a descoperit cel puțin cinci familii în numele cărora Ana Postolachi a strâns donații în conturi bancare ale sale. În aceste cazuri, banii strânși nu au ajuns la părinți sau semnăturile și datele personale nu sunt recunoscute de oameni.
„Anișoara” nu a ajuns să profeseze medicina pentru că nu a absolvit niciodată facultatea pe care susține că a urmat-o, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.
Femeia a fost exmatriculată încă de acum 7 ani din Universitatea de Medicină și Farmacie Iași, spun pentru HotNews.ro surse concordante din facultate. Mai mulți profesori de la UMF Iași afirmă că femeia umbla uneori îmbrăcată în halat alb și cu stetoscopul la gât, prin spitalele din Iași - parte a unei operațiuni de imagine, „exportată” apoi la TV și în online.
Asociația declarată public de ea, CaritAni, nu există legal nici în România, nici peste Prut.
”De-a lungul documentării noastre, am găsit cinci familii pentru care falsa asociație CaritAni a strâns donații de la oameni, familii la care banii nu au ajuns niciodată sau au ajuns foarte puțini. Este statistica „neajungerii banilor” petrecută numai în ultimul an. Iar „fenomenul Anișoara medic și filantrop” durează de ani de zile”, au concluzionat jurnaliștii care au efectuat ancheta.
Cine e Anișoara Postolachi?
„Doctor. Singer. Writer. Filantrop. Actress”
Ana Postolachi are 32 de ani. S-a născut la Edineț, Republica Moldova. Pe rețelele sociale și la televiziunile pe unde merge se prezintă ca medic chirurg rezident. Pe Instagram chiar plusează și la descriere a trecut: „Doctor. Singer. Writer. Filantrop. Actress”. Și „politician PNL”.
„Anișoara” i-a dat conturi și a susținut că sunt ale unei mame
Ionuț Miron este un băiețel din Republica Moldova. Are acum 2 ani și are leucemie. În februarie anul trecut, a făcut transplant de măduvă osoasă la o clinică din Turcia. De-atunci, copilul a tot urmat tratamente.
Asociația Salvează o Inimă din Botoșani a ajutat familia Miron să strângă o parte din suma necesară, de peste 181.000 de euro. ONG-ul a transferat banii strânși din campanii direct în conturile clinicii din Turcia, conform extraselor de cont postate regulat pe site.
Iolanda Dolhăscu povestește că Postolachi i-a prezentat cazul lui Ionuț Miron și i-a spus că ține constant legătura cu familia. Când i-a propus să transfere banii de la licitație în conturile clinicii din Turcia, „Anișoara” Postolachi i-a sugerat să-i pună în contul mamei.
„Anișoara” i-a dat două conturi de la Banca Transilvania pe numele „Lidia Miron”, spunând că „femeia e la locul ei și îi folosește pentru copil”, dar și că „e mai la îndemână și pentru noi să spunem că am ajutat direct”. Apoi a adăugat că o să-i trimită și ea 5.000 de lei, „dar nu din ONG, ci de la mine, ca persoană fizică”.
Contactată de HotNews.ro, Lidia Miron a spus că nu o cunoaște pe Postolachi, nici conturile bancare nu sunt ale ei. Nici datele personale nu-i aparțin.
Miron a arătat într-un apel video certificatul de naștere al lui Ionuț, unde sunt trecute și datele părinților. Cifrele CNP-ului sunt diferite de cele trecute pe acordul GDPR pe care Postolachi i l-a dat Iolandei Dolhăscu, ca din partea „mamei”.
„Nici iscălitura nu-i a mea, eu nu știu cum a apărut așa document. Am rămas șocată”, a spus Lidia Miron din casa ei din Cahul.
Citește întreaga anchetă cu privire la acest caz revoltător pe Hotnews.ro...