La scurt timp după integrarea României în Uniunea Europeană, în 2007, a început un puternic exod al forței de muncă spre vestul continentului.
Milioane de oameni instruiți, experimentați în diverse domenii, au plecat în state precum Spania, Italia, Germania și Franța, motivați de venituri mai bune.
De câțiva ani, țara noastră a ajuns în ipostaza statelor occidentale, de gazdă pentru cetățeni care caută un trai mai bun, departe de casă. Astfel, muncitori din Asia și Africa vin în România pentru a acoperi golul lăsat liber de ai noștri, în domenii ce presupun în special muncă fizică.
În ultimii ani, România a fost nevoită să importe masiv forță de muncă din state exotice. În doar cinci ani de zile, numărul muncitorilor străini din țara noastră aproape că s-a triplat. Majoritatea provin din Asia, din state cu un standard de viață destul de modest.
”În contextul emigrației și al tendințelor demografice negative, imigrația legală poate fi o soluție pentru a compensa deficitul de forță de muncă de pe piața internă a muncii, pentru a acoperi lipsurile pentru anumite calificări și pentru a susține creșterea economică.Una din măsurile luate de Guvernul României, în sensul acoperirii deficitului de forță de muncă pe piața internă, constă în stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă. Astfel, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, în concordanţă cu politica privind migraţia forţei de muncă şi luând în considerare situaţia pieţei muncii din România, se stabileşte anual, prin hotărâre a Guvernului, contingentul de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă”, a transmis Ministerul Muncii, pentru Ziare.com.
De la 50.000, la aproape 150.000 de muncitori străini în România, în doar 5 ani
În urmă cu cinci ani de zile, la final de 2019, înainte de debutul crizei „COVID”, numărul angajaților străini din România era de puțin peste 50.000. La jumătatea anului curent, peste 140.000 de muncitori din afară lucrează în țara noastră, iar numărul ar putea crește până la finalul anului.
De remarcat că numărul ucrainenilor care muncesc în țara noastră a crescut puternic în ultimii ani.
Muncitorii străini provin din țări precum Nepal, Sri Lanka, Turcia, India, dar și Bangladesh, China, Italia, Pakistan, Vietnam, Filipine.
Cei mai mulți muncitori străini aflați pe teritoriul României activează în industria prelucrătoare și în construcții. Urmează apoi comerțul și HoReCa, industria prelucrătoare, construcții, comerț cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor.
După Capitală (49.272) și Ilfov (14.673) cei mai mulți muncitori străini se află în Timiș (7.859), Constanța (6.826), Cluj (6.406), Brașov (4.986) și Iași (4.378).
În Botoșani se află, în acest moment, 560 de muncitori străini, județul fiind pe ultimele locuri, din acest punct de vedere, înaintea județelor Brăila, Vaslui, Harghita și Covasna.