Casa de Pensii Botoșani: În atenția femeilor care au născut sau au adoptat copii!

Potrivit legii, se reduce vârsta standard de pensionare cu câte 8 luni pentru fiecare copil, respectiv maximum 3 ani și șase luni pentru șapte și mai mulți copii.

Reducerea vârstei standard de pensionare este reglementată de art. 51 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii și se aplică în cazul femeilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani sau, după caz, au adoptat copii și i-au crescut pe o perioadă de cel puțin 13 ani.

Potrivit legii, se reduce vârsta standard de pensionare cu câte 8 luni pentru fiecare copil, respectiv maximum 3 ani și șase luni pentru șapte și mai mulți copii.

Reducerea vârstei standard de pensionare acordată în condițiile de mai sus poate fi cumulată cu alte reduceri (ex: grupe de muncă) sau prevăzute de alte acte normative cu caracter special, fără ca reducerea totală să fie mai mare de 11 ani.

În vederea aplicării reducerii pentru copii, dosarul de pensionare trebuie să mai conțină și:

-certificatul de naştere al copiilor/hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a încuviinţat adopţia, în copie;

 -declaraţia pe propria răspundere că au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani, respectiv au adoptat și crescut copii timp de cel puțin 13 ani.

Formularul de declarație poate fi descărcat de aici

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PNL Botoșani: Un nou pas înainte pentru Spitalul Orășenesc Darabani!

astăzi, 11:16

Eduard Mititelu, Secretar de Stat în cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, aduce vești bune pentru dărăbăneni. ”Împreună cu primarul Alin G...

Peste o tonă de deșeuri feroase confiscate, amendă 15.000 de lei!

astăzi, 11:03

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Darabani au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 282, din comuna Coțușca, o autoutilitară, din județul Sălaj, care transporta 1260 kg deșeu...

Sute de echipamente medicale ultraperformante pentru Spitalul Județean Mavromati! (Foto)

astăzi, 10:42

În valoare de 4 milioane de euro, cu tot cu TVA, proiectul conturat de echipa comună a Consiliului Județean și cea a Spitalului „Mavromati” a obținut, în cadrul procesului ...