Bursa Locurilor de Muncă după concedierile masive din confecții. „Cele care au rămas sunt o bombă cu ceas” / „Am trecut ca niște oițe printre standuri” (foto, video)

Sute de persoane care au rămas fără loc de muncă în urma concedierilor masive de la cele mai mari firme de confecții din Botoșani au fost prezente, marți, la Bursa Locurilor de Muncă.

Artsana, Formens și Serconf sunt cele trei mari firme care activează în industria confecțiilor și care au derulat concedieri masive de la începutul acestui an. De la Artsana au fost concediate 364 de persoane, dar pe lângă acestea mai sunt care și-au dat demisia. Formens a renunțat la 79 de salariați și Serconf la 160 de angajați.

Bursă a Locurilor de Muncă în domeniul confecțiilor

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Botoșani organizează, timp de două zile, o Bursă a Locurilor de Muncă doar în domeniul confecțiilor. Marți și miercuri, de la ora 09:00, angajatorii din această industrie sunt prezenți la sediul de pe Pietonalul „Unirii” pentru a-și prezenta oferta.

Sunt 11 angajatori care și-au anunțat prezența în cele două zile. Printre firmele prezente se numără GT Company, Summer, News Fashion, dar și altele care își desfășoară activitatea în Săveni și Dorohoi.

Avem comunicate 344 de locuri de muncă pentru această Bursă a Locurilor de Muncă din domeniul confecțiilor de către 11 angajatori de profil din județul Botoșani, proponderent angajatori care își desfășoară activitatea în municipiul Botoșani, dar și în Săveni și Dorohoi”, a declarat pentru Știri.Botoșani.Ro Anca Apăvăloaie, director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din Botoșani.

Deși la început reprezentanții AJOFM au estimat că marți vor fi în jur de 150 de șomeri prezenți, numărul a fost mult mai mare decât au preconizat. Cu mult timp înainte de ora 09:00, peste 200 de persoane au făcut coadă la intrarea în noul sediu de pe „Unirii”, între timp numărul crescând de la o oră la alta. 

Astăzi au fost prezente persoane din toate categoriile sociale, de la tineri ieșiți de pe băncile liceului până la mame cu copii de mână și femei trecute de 50 de ani.

„Am ales această modalitate de organizare a unei Burse doar în domeniul confecțiilor, urmând ca cei care doresc să își schimbe domeniul să acceseze un alt loc de muncă pus la dispoziție de angajatori și comunicat de AJOFM sau cursuri de formare profesională care să îi ajute la dobândirea unei noi calificări într-un alt domeniu de activitate”, a adăugat Anca Apăvăloaie, director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Botoșani.

Problemă socială ignorată de autoritățile locale și județene

Deși concedierile din domeniul confecțiilor reprezintă o problemă reală cu care se confruntă sute de oameni din județul Botoșani și a fost dezbătută de câteva ori în cadrul Comisiilor de Dialog Social, la această Bursă nu a fost prezent niciun reprezentant al autorităților locale și județene.

Oamenii sunt foarte supărați și dezamăgiți. În special de faptul că angajatorii nu vin în sprijinul potențialilor salariați și totuși se plâng că nu au angajați.

Principalul lucru reclamat de mai multe femei din Vârfu Câmpului și care au lucrat la Formens face referire la faptul că nu se oferă transport în condițiile în care alte alternative de a ajunge la Botoșani nu prea sunt.

Botoșănencele spun că mijloacele de transport în comun sunt reduse la număr, „ocazia” nu este o variantă agreată, deoarece șoferii neacreditați nu pot transporta persoane, iar firmele de confecții nu oferă transport, ci doar decontează naveta.

Sunt femei care au vechime în domeniul confecțiilor de peste 12 ani sau chiar 20 de ani de muncă.

Să ne ofere transport, noi cu ce venim? Eu sunt de la Vârfu Câmpului. Cu ce aș putea să fac naveta până la Săveni? Niciuna nu oferă transport, doar decontează drumul, dar eu cu ce să vin? Nu este microbuz pe rută, mașină personală nu avem și nici nu ne permitem. Aveam o variantă bună la Summer, dar dacă nu oferă transport noi nu avem cu ce veni. Am lucrat 12 ani în confecții, am lucrat la Formens”, a declarat pentru Știri.Botoșani.Ro o femeie din Vârfu Câmpului, care a lucrat 12 ani de zile la Formens.

Femeia s-a arătat extrem de mulțumită de condițiile pe care le-a avut la Formens și chiar îi pare rău că angajatorii au fost nevoiți să recurgă la asemenea măsuri drastice. Botoșăneanca a mai spus că și-a depus CV-ul în mai multe locuri în speranța că poate își va găsi un loc de muncă.

Am pus CV în altă parte. Am înțeles că la Siret o să se deschidă o fabrică de piese auto. Noi în continuare ne căutăm de muncă pentru că șomajul este mic. Aici la Formens cât am lucrat ei ne-au oferit transport”, a adăugat femeia.

Mai mult decât atât, botoșăneanca spune că cei de la AJOFM i-ar fi amenințat că dacă nu vin la bursa locurilor de muncă vor fi lăsați fără șomaj. Pe de altă parte, în condițiile în care reprezentanții AJOFM spun că cetățenii au posibilitatea să se înscrie la cursuri de reconversie profesională, marea majoritate a oamenilor rămași fără loc de muncă spun că nu li s-a prezentat o ofertă a cursurilor disponibile.

Cei de la AJOFM ne trimit aici, ne amenință că dacă nu venim ne iau șomajul. Parcă ne-ar da banii de la ei din buzunar. Eu aș face un curs de calificare, dar spune-mi, pune-mi grila în față să văd ce cursuri aveți ca să știm ce este și de unde avem de ales. Ne spun să alegem noi, să ne gândim, dar dacă eu vreau să fiu profesoară de acum?”, a completat femeia.

O altă femeie spune că un angajat de la AJOFM ar fi vorbit urât cu angajatele de la Artsana după ce au fost trimise înștiințările de concediere.

Un domn de aici (nota red. AJOFM)  a vorbit foarte urât cu fetele. Practic le-a făcut proaste că nu au învățat altceva decât confecții. Am 27 de ani de confecții și ți-o spune într-o manieră de parcă ai cerși de la stat și că n-ai niciun drept”, a spus botoșăneanca.

„Am trecut ca niște oițe printre standuri”

O altă femeie a povestit că toată viața a lucrat în confecții, și-ar dori să încerce și altceva, dar la peste 50 de ani ai săi nu o angajează nimeni. Și mai ales că nu are altă calificare.

Doar în confecții am lucrat și am zis că dacă tot sunt în șomaj și pierd vremea să încerc și altceva. Nu ni s-a oferit niciun curs. Nu ne-a spus nimeni nimic. Am trecut ca oițele prin standuri și am plecat. Vrem și noi altceva, nu ne spune nimeni nimic”, a declarat femeia.

O persoană care a lucrat la Artsana spune că dacă s-ar mai deschide o firmă ca aceasta ar fi foarte bine, deoarece au fost cele mai bune condiții de muncă. Cei care au lucrat acolo spun că întregul colectiv a fost educat și disciplinat.

Dacă se mai deschide o Artsana ar fi foarte bine, am avut condiții bune. Avem peste 20 de ani de muncă, am fost educate, a fost disciplină”, a adăugat o fostă salariată de la Artsana.

Dezvăluiri dure din industria confecțiilor după zeci de ani de muncă

Nu toate persoanele care au lucrat în această industrie au avut parte de experiențe bune. După zeci de ani de muncă în domeniul confecțiilor, femeile care nu au avut altă variantă de a câștiga un ban cinstit fac mărturisiri dure despre condițiile pe care le-au îndurat în unele firme.

O femeie a povestit că superiorii „țipă la noi ca la niște vite”, iar condițiile de muncă lasă mult de dorit.

Potrivit celor declarate de botoșăneancă, unele firme de confecții pun pe masă principalele „condiții” de angajare: fără concediu medical și fără învoiri. Asta în situația în care cele mai multe persoane care lucrează în domeniul confecțiilor sunt femei aflate la o vârstă destul de înaintată, cu probleme de sănătate sau tinere care au copii acasă.

Prima dată îți spune salariul, programul și că nu sunt acceptate învoirile și concediile medicale. Adică, vor roboți. Dar noi avem o vârstă, avem boli cronice, mai avem copii acasă. Este inadmisibil să îi spui unui om așa ceva”, a relatat femeia.

Pe lângă asta, oamenii se mai plâng de faptul că firmele care au mai rămas sunt o „bombă”.

Confecțiile care au rămas sunt o bombă cu ceas. Niciun fel de condiții, căldură foarte mare, mizerie, salarii proaste, ore suplimentare neplătite. Noi suntem răspândiți în mai multe locuri și ținem legătura”, au declarat oamenii.

Mâine (n.r. miercuri, 28 august) sunt așteptate alte peste 200 de persoane care au trecut prin concedieri și sunt în căutarea unui loc de muncă.








 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Școlile aflate în reabilitare încurcă desfășurarea alegerilor în Botoșani! (video)

Thursday, 19 September 2024

Instituțiile Prefectului din țară, care coordonează aceste alegeri, încep să se pregătească intens. Potrivit lui Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, au fost emise Ordinele Pr...

Alertă în cimitirul Pacea din Botoșani: Un bărbat a amenințat că se aruncă din copac! (foto, video)

Thursday, 19 September 2024

Forțele de ordine au fost puse în alertă, joi după-amiază, după ce un bărbat amenința că se aruncă dintr-un copac în cimitirul Pacea. La fața locului au ajuns mai multe echipa...

Părinții din Botoșani se tem pentru siguranța copiilor, petiții adresate prefectului! (video)

Thursday, 19 September 2024

Comitetul de Părinți de la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” din municipiul Botoșani a adresat către Instituția Prefectului a județului Botoșani o petiție prin care solicită monit...