”Așa se prezintă azi județul Botoșani, din nordul Moldovei. Recolta și pomii arși și fără viață”, a scris Alina V. pe un grup destinat celor cu pasiuni pentru grădinărit.
Imaginile cu grădina de la Botoșani (Ungureni) au stârnit numeroase reacții pe rețelele de socializare, cei mai mulți dintre comentatori spunând că se confruntă cu aceleași probleme, cauzele fiind seceta, dar și problemele cu companiile de apă.
”Sunt născută în Botoșani și copilăria mea acolo am petrecut-o, până la 16 ani. Tocmai mi-a spus nepotul meu că în satul natal au secat toate fântânile, ne așteaptă vremuri grele”, a scris Geta.
Mulți dintre botoșăneni au spus chiar că situația în satele lor este chiar cu mult mai gravă decât cea arătată de Alina.
”Și la noi la Suharău e rău”. ”Și la Flămânzi la fel e”. ”Sunt sate unde nu este apă nici pentru băut!”
”La noi opresc apa câte o săptămână, ne dă două zile și fără presiune, după iar și tot așa... Nu am mai udat de două luni, totul se usucă, nu avem apă nici pentru noi, dar să mai udăm! Nici nu avem de unde aduce, abia au animalele pe şes, e vai de noi”, spune Cătălina din Drislea (Trușești).
Potrivit datelor anunțate de Apele Române, în prezent, 349 de localități care dispun de sisteme centralizate (din care 6 orașe/municipii Dorohoi, Novaci, Iași, Pașcani, Hârlău și Solca) sunt afectate de deficitul rezervei de apă, alimentarea cu apă fiind asigurată cu dificultate, cu restricții în anumite intervale orare. Cele mai multe localități afectate sunt în județele: Botoșani – 101 localități, Iași – 94 localități, Vrancea – 36 localități, Gorj – 28 localități, Bacău – 16 localități, Neamț – 12 localități, Mehedinți și Argeș- 8 localități, Vaslui – 10 localități, Galați și Giurgiu – 6 localități, Dâmbovița și Brașov – 5 localități, Hunedoara – 4 localități, Suceava și Olt– 3 localități, Teleorman – 2 localități, Dolj și Caraș-Severin - 1 localitate.
De asemenea 279 de localități care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale, sunt afectate de seceta prelungită, având fântâni secate (amplasate pe domeniul public al statului și privat), localități din județele Botoșani, Vaslui, Neamț, Bacău, Suceava, Iași, Galați, Olt, Prahova, Vrancea, Mehedinți și Gorj.