Botoșăneanul care, după ce a fost ”slugă la vaci”, a ajuns în grija unui bun samaritean. ”Stăpânul lui nu îl mai dorește…”

Bolnavi în stare gravă, fără familie și fără adăpost. Unii ajung cu picioarele amputate din cauza degerăturilor, cu infecții greu de privit. Familiile nu mai vor să știe de ei, astfel că ambulanțele îi aduc aici.

Botoșăneanul care, după ce a fost ”slugă la vaci”, a ajuns în grija unui bun samaritean. ”Stăpânul lui nu îl mai dorește…”

La Dumbrava adică. Chiar dacă centrul se află în județul Bihor, nu puțini au fost botoșănenii care au ajuns în îngrijirea celor de aici. Unii au mai trăit ani buni, beneficiind de îngrijire, adăpost și masă caldă până când, din cauza bolilor foarte grave, au decedat. Au fost înmormântați tot la Dumbrava, în cimitirul din apropiere.

Viorel Paşca, cunoscut drept ”bunul samaritean” din Dumbrava, este cel care de mai bine de 15 ani îi îngrijește și le oferă adăpost celor muribunzi.

Fără acte de peste 30 de ani!

Zilele trecute, la centrul de la Dumbrava a mai ajuns un botoșănean.

”Bolnavul din Botoșani a fost slugă la vaci în Constanța, dar stăpânul lui nu îl mai dorește, având în vedere că este bolnav și nu mai poate munci”, a spus Viorel Pașca.

Situația botoșăneanului este și mai complicată, autoritățile întâmpinând probleme și la întocmirea actelor de identitate. Și asta pentru că bărbatul din Botoșani nu a mai avut un act valabil de peste treizeci de ani. În cele din urmă, el a fost trimis la Dumbrava pentru a fi îngrijit.

Și nu a fost singurul care, în această săptămână, și-a găsit alinarea la Dumbrava. La fel ca bărbatul din Botoșani, fără adăpost, familie și venituri, au mai ajuns în această săptămână încă șase bolnavi din cinci județe ale țării.

Soarta cruntă a ciobanilor-sclavi!

Viorel Pașca a atras atenția, în mai multe rânduri, cu privire la soarta ciobanilor-sclavi care sunt folosiți, apoi abandonați de către cei la care au lucrat. La fel ca bărbatul din Botoșani, aceștia pleacă de la casele lor în zone îndepărtate, unde au parte de condiții inumane de trai: stau în frig, fără mâncare, cu minimă îngrijire medicală.

”Am avut un caz în care de la spital ne-au trimis un bolnav ce stătea la oi, dormind afară ani la rând, fără cele mai elementare condiții de igienă. În iarna aceea nu se descălțase niciodată, iar picioarele i-au degerat din cauza frigului, neputând fi protejate suficient de cizmele de cauciuc pe care le purta indiferent de anotimp. În primăvară, când a ajuns la spital și i-au scos cizmele, a rămas înăuntru o parte din tălpi și degetele picioarelor, necrozate și cu un miros insuportabil”, a mărturisit Viorel Pașca.

În momentul în care bolile se agravează și nu mai pot munci, sunt alungați de către așa-zișii patroni. Și pentru că familiile nu îi primesc acasă, pentru că de cele mai multe ori nu mai au nici acte de identitate, autoritățile îi trimit la centrul de îngrijire de la Dumbrava.

„Mulți oameni de obicei săraci, au migrat de-a lungul anilor din partea de est a țării, unde au sperat la o viață mai bună și probabil mai ușoară. Au lucrat în construcții sau păstori la oi sau vaci, încercând astfel să-și câștige pâinea de fiecare zi. Cu trecerea timpului unii dintre ei au reușit să-și întemeieze o familie, o gospodărie, integrându-se în comunitatea locală, alții însă, poate din cauza consumului excesiv de alcool sau din cauza împrejurărilor nefavorabile, nu au reușit acest lucru, rămânând la stadiul de slugă, de om sărac, trăind după o zi pe alta”, spune cu amărăciune Viorel Pașca (Foto).

Viorel Pașca a construit nu mai puțin de trei centre în județul Bihor: la Dumbrava, Tinca și Incești. Este cuoscut ca fiind un om care se îngrijește de oamenii care nu au posibilități ori familii. În prezent, în cele trei centre locuiesc aproximativ 400 de bolnavi.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
80

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
106

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
170

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...