Băncile dau tot mai greu împrumuturi pentru achiziția unei locuințe. Volumul creditelor ipotecare a scăzut cu 18 la sută în trimestrul al doilea al anului, față de aceeași perioadă din 2018.
Sunt cifre oficiale, care îi îngrijorează pe economiști, iar cauzele, spun aceștia, sunt limitarea gradului de îndatorare și incertitudinile legate de evoluția indicelui de referință care a înlocuit ROBOR.
Cei mai afectați de reducerea creditării sunt tinerii cu venituri mici și medii pentru care era oricum dificil să cumpere o casă.
Băncile au acordat cu 18% mai puține credite ipotecare în trimestrul al doilea din 2019, față de perioada similară a anului trecut.
În primul trimestru, scăderea a fost de doar 5%, arată datele Băncii Naționale. Este consecința reglementărilor impuse de Banca Centrală la începutului anului. Atunci, nivelul maxim al gradului de îndatorare a fost stabilit la 40% din venitul net la creditele în lei și la 20% pentru împrumuturile în valută.
Contează și incertitudinea legată de evoluția noului indice ipotecar care a înlocuit, din mai, ROBOR pentru creditele noi în lei.
Dezvoltatorii imobiliari fac și ei calcule, mai ales că au multe proiecte imobiliare în construcție.
Constructorii se tem însă că volumul creditelor ipotecare ar putea scădea şi mai mult în a doua jumătate a anului. Toate așteptările lor se leagă de evoluția programului "Prima Casă" și de posibila transformare a acestuia într-un nou program, "O casă, o familie", scrie Economica.net.