Se sărbătorește începând cu anul 2008 și a fost inițiată de către EFCNI – European Foundation for Care of Newborn Infants. 17 noiembrie este ziua în care un membru fondator EFCNI a sărbătorit venirea pe lume a unei fetițe după ce a suferit o pierdere a unor tripleți ca urmare a unei nașteri premature, iar această zi sugerează speranță și un nou început.
De asemenea, scopul este să facă cunoscute în întreaga lume provocările nașterii premature și să sărbătorească prematurii și familiile lor. Culoarea mov este simbolul acestei zile și simbolizează sensibilitatea și unicitatea. Un alt simbol al nașterii premature este sfoara cu șosete: o pereche mică atârnă în linie cu alte nouă perechi de dimensiuni normale sugerând că unul din zece copii în lume se naște prematur.
„Mulți dintre ei sunt adevărate miracole. Dacă ar fi să cunoaștem lungul drum de la naștere până la externare al unui prematur, am putea scrie romane. Mulți dintre ei sunt așa mici că nu respira la naștere. Uneori prima respirație este data de aparatul de ventilație, prima bătaie a inimii este data de metodele de reanimare și apoi ajung în terapie intensiva neonatala unde daca pătrunzi inițial zici că este o altă lume, o lume care nu credeai că există”, a declarat dr. Carmen Zaboloteanu, șeful Secției de Neonatologie din cadrul Maternității din Botoșani.
La Maternitatea din Botoșani, numărul de nașteri premature se menține la 9,5 – 10% din numărul total de nașteri, încadrându-se în media națională. În 2024 în primele 10 luni ale anului s-au născut 198 de copii prematuri din care 148 cu greutatea mică la naștere, sub 2500 de grame, numărul total de nașteri până în prezent fiind de 2020 nou născuți.
Cel mai mic prematur îngrijit în Maternitatea din Botoșani are 660 de grame, s-a născut la 22 de săptămâni de sarcină și nu s-a putut efectua transferul în primele zile de viață, fiind îngrijit la nivelul Secției de Neonatologie din Botoșani. Acum Elena are 100 de zile și 2000 de grame. Medicii speră ca în curând micuța să fie externată în sânul familiei, unde este așteptată cu nerăbdare de mamă și surori.
Greutatea cea mai mare a unui copil prematur este 3400 grame.
Principala cauză de naștere prematură la nivelul județului Botoșani este adresabilitatea scăzută a gravidelor la medic în timpul sarcinii, cu precădere în mediul rural. Slaba monitorizare a sarcinii este prima cauză de prematuritate, urmată de infecții materne, patologie maternală uterine, vârsta extremă a mamei la momentul nașterii, sarcinile multiple.
Principala cauză de greutate mică la naștere, la nivelul județului Botoșani, o reprezintă fumatul matern în timpul sarcinii și malformații fetale.
Ziua de 17 noiembrie este și despre mamele de copii prematuri, firave lângă incubatoarele uriașe, sperând la un miracol. Ele își văd copilul în primele zile în acea cutie din sticlă îmbrăcat în cabluri și speră în fiecare zi la un miracol.
Lângă ele sunt cadrele medicale.
„Și lângă ele suntem noi, personalul medical. Pentru noi, fiecare copil prematur nou ajuns în terapie intensivă devine copilul nostru. Și suferim, și ne rugăm, și plângem și murim un pic lângă fiecare. Pe unii îi purtăm în minte și în gând o viață și dacă peste ani ne întâlnim cu ei pe stradă trăim din nou orele, zilele în care nu ne-am putut desprinde de lângă incubatorul lui, unde am numărat fiecare respirație și fiecare bătaie de inimioara. Și câteodată nu mai putem, uneori plângem în drum spre casă sau oriunde, iar a doua zi o luăm de la capăt cu alte vieţi micuţe”, a adăugat dr. Carmen Zaboloteanu.
Ca în fiecare ani, copiii prematuri și mamele acestora sunt sărbătoriți cu prăjituri, jucării și baloane la Maternitatea din Botoșani.