Avertisment pentru angajatori și angajați în caz de temperaturi extrem de scăzute

Avertisment pentru angajatori și angajați în caz de temperaturi extrem de scăzute

Pentru menținerea stării de sănătate a salariaților care lucrează în aer liber și respectarea prevederilor Ordonanței de Urgență nr.99/2000 referitoare la măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă, Inspecția Muncii transmite un avertisment pentru angajatori și angajați în caz de temperaturi extreme scăzute.

Într-un comunicat de presă emis de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) se arată faptul că măsurile pe care angajatorii trebuie să le ia pentru activitățile desfășurate în aer liber sunt distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5 - 1 litru/persoană/schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacității  de termoreglare, scop în care se vor asigura spații fixe sau mobile cu microclimat corespunzător și asigurarea echipamentului individual de protecție.

Angajatorii care nu pot asigura condițiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai salariaților, vor lua măsurile dispuse în Ordonanța de urgență 99/2000: reducerea programului de lucru, întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuității activității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă potrivit prevederilor legale.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiții de temperaturi extrem de scăzute se vor lua următoarele măsuri: asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare și controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi scăzute; asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilități în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

Pentru constatarea nerealizării măsurilor prevăzute mai sus, inspectorii de muncă vor aplica, acolo unde este cazul, sancțiunile contravenționale prevăzute de lege.

(Comunicat de presă)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Numerele de la mașină l-au băgat în bucluc!

astăzi, 12:10
108

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control pe strada Pacea, din municipiul Botoșani, un autot...

Condamnat cu suspendare pentru trafic de minori, a ajuns în Penitenciarul Botoșani după ce a condus beat!

astăzi, 10:47
81

Principala infracțiune care apare în mandat este cea de conducere sub influența alcoolului, însă în acest caz este vorba doar de o nouă infracțiune, comisă în termenul de...

Autoutilitară la un pas de distrugere, după ce motorul a luat foc! (Foto)

astăzi, 10:14
166

Pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la compartimentul motor al unei autoutilitare.Evenimentul s-a întâmplat în munici...