Sute de minori căutați de familii cu poliția, o bună parte ajung în plasament. „Se îndrăgostesc pe Facebook și pleacă”

Peste 280 de minori din județul Botoșani au fost dați în urmărire, în cursul anului 2021, după ce familiile au sesizat dispariția acestora. Zeci de părinți au fost sancționați contravențional pentru lipsa supravegherii copiilor, iar în câteva cazuri au fost deschise dosare penale, au declarat, marți, într-o conferință de presă, oficialii Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ).

Potrivit statisticii instituției, dintre cei 282 de adolescenți care au părăsit domiciliile fără să-și anunțe în prealabil sau să-și contacteze ulterior rudele, 118 au fost predați unor centre de plasament, iar 159 au fost reintegrați în mediul familial.

„Majoritatea disparițiilor sunt ale adolescenților, din teribilism, din nesupraveghere din partea familiei. Sunt găsiți imediat la o zi două zi prin diferite relații pe care le leagă. Le-am găsit pe la București, la Timișoara, inclusiv pe la Constanța. Colaborăm în mod operativ și cu colegii de la Poliția Transporturi și îi mai găsim chiar atunci când pleacă. Ultimele fete găsite au fost pe raza județului Suceava, în tren, pe la Gura Humorului”, a afirmat comisarul Ioan Aniței, adjunctul șefului IPJ Botoșani.

Numeroase fapte similare au fost raportate de Direcția de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC), unii dintre tinerii internați în complexele și centrele de plasament alegând să părăsească în tăcere unitățile și chiar orașul. De pildă, cinci tinere găzduite în Dorohoi au fost date în urmărire de mai multe ori pe parcursul a câteva luni, fiind identificate atât pe raza localității de reședință, cât și în municipiul Botoșani.

„Chiar dacă pandemia ne-a îngrădit întâlnirile, am avut o serie de discuții cu cei din conducerea centrelor de plasament de la Botoșani și Dorohoi și am stabilit anumite priorități și un mod de lucru vizavi de acești minori”, a spus comisarul Viorel Șerbănoiu, șeful IPJ Botoșani.

O pondere însemnată a disparițiilor se dovedește a fi determinată de relațiile intime dintre tineri, adesea închegate pe rețelele de socializare. „De cele mai multe ori, fetele pleacă. Se îndrăgostesc pe Facebook și pleacă la prietenii lor”, a rezumat Aniței.

Tocmai de aceea, în unele situații când tinerii dispăruți au fost identificați în locuințele altor persoane, s-au întocmit și dosare penale. „Am avut și șapte-opt cazuri în care s-au deschis dosare penale pentru infracțiunea de raport sexual cu un minor”, spune adjunctul IPJ.

29 de părinți sau tutori au fost sancționați contravențional pentru lipsa de supraveghere a minorilor.

„De multe ori, minorii percep totul ca pe o glumă sau o faptă fără mari repercusiuni. Ei nu își dau seama că atunci când pleacă pun în mișcare un întreg angrenaj, care trebuie să îi găsească în cel mai scurt timp posibil”, a precizat comisarul Ioan Aniței.

 

Spune-ne opinia ta