”Așa se prezintă azi județul Botoșani!” – Grădini arse, pomi uscați, fântâni secate (Foto)

Județul Botoșani se află pe locul doi la nivel național la suprafeța luciului de apă. Cu toate acestea, populația se confruntă cu cea mai mare criză a apei din ultimele decenii.

”Așa se prezintă azi județul Botoșani, din nordul Moldovei. Recolta și pomii arși și fără viață”, a scris Alina V. pe un grup destinat celor cu pasiuni pentru grădinărit.

Imaginile cu grădina de la Botoșani (Ungureni) au stârnit numeroase reacții pe rețelele de socializare, cei mai mulți dintre comentatori spunând că se confruntă cu aceleași probleme, cauzele fiind seceta, dar și problemele cu companiile de apă.

”Sunt născută în Botoșani și copilăria mea acolo am petrecut-o, până la 16 ani. Tocmai mi-a spus nepotul meu că în satul natal au secat toate fântânile, ne așteaptă vremuri grele”, a scris Geta.

Mulți dintre botoșăneni au spus chiar că situația în satele lor este chiar cu mult mai gravă decât cea arătată de Alina.

”Și la noi la Suharău e rău”. ”Și la Flămânzi la fel e”. ”Sunt sate unde nu este apă nici pentru băut!”

”La noi opresc apa câte o săptămână, ne dă două zile și fără presiune, după iar și tot așa... Nu am mai udat de două luni, totul se usucă, nu avem apă nici pentru noi, dar să mai udăm! Nici nu avem de unde aduce, abia au animalele pe şes, e vai de noi”, spune Cătălina din Drislea (Trușești).

Potrivit datelor anunțate de Apele Române, în prezent, 349 de localități care dispun de sisteme centralizate (din care 6 orașe/municipii Dorohoi, Novaci, Iași, Pașcani, Hârlău și Solca) sunt afectate de deficitul rezervei de apă, alimentarea cu apă fiind asigurată cu dificultate, cu restricții în anumite intervale orare. Cele mai multe localități afectate sunt în județele: Botoșani – 101 localități, Iași – 94 localități, Vrancea – 36 localități, Gorj – 28 localități, Bacău – 16 localități, Neamț – 12 localități, Mehedinți și Argeș- 8 localități, Vaslui – 10 localități, Galați și Giurgiu – 6 localități, Dâmbovița și Brașov – 5 localități, Hunedoara – 4 localități, Suceava și Olt– 3 localități, Teleorman – 2 localități, Dolj și Caraș-Severin - 1 localitate.

De asemenea 279 de localități care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale, sunt afectate de seceta prelungită, având fântâni secate (amplasate pe domeniul public al statului și privat), localități din județele Botoșani, Vaslui, Neamț, Bacău, Suceava, Iași, Galați, Olt, Prahova, Vrancea, Mehedinți și Gorj.










 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

20 septembrie pe Știri Botoșani. Prefectul îi trimite pe sinistrați la muncă, au vrut să demită primarul cu semnături false și Elena Udrea vine la Botoșani!

astăzi, 07:30

20 septembrie 2008 Prefectul ii trimite pe sinistrati la munca Aflat în vizita la sinistratii din Radauti Prut, prefectul de Botosani a constatat cu surprindere cum persoanele care au fost...

Nu cazăm ciobani!

astăzi, 07:15

Un cioban isi pastea oile pe o pajiste, la un moment dat zareste un hotel. Zambeste smechereste si se duce direct in hotel. Acolo il intampina patronul si ii zice: -Ce e cu dumneata aici? Nu cazam c...

Calendar ortodox, 20 septembrie: Îi cinstim pe Sfinţii Mari Mucenici Eustație şi soţia sa, Teopista cu cei doi fii ai lor: Agapie şi Teopist

astăzi, 07:00

Sfântul Eustație a fost un vestit căpitan de oşti, pe vremea împăratului Traian (98-117). Înainte de a se boteza, numele său era Plachida, iar soţia lui se numea Tatiana. Merg&...