Angajați neplătiți patru luni de zile la o firmă din Botoșani. Șefa ITM: „Ne tot vin sesizări în acest sens” (video)

Angajații unei firme din domeniul construcțiilor de mașini au muncit, timp de patru luni de zile, fără să își primească salariile, informează Daniela Lozneanu, șefa Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Botoșani.

Potrivit acesteia, angajații au trimis 114 sesizări cu privire la această problemă și continuă să trimită, deoarece angajatorul nu s-ar fi ținut de cuvânt și să efectueze plata salariaților.

„Dintre problemele semnalate este pentru prima dată când văd un număr atât de mare de sesizări privind neplata drepturilor salariate. Și discutăm de 114 sesizări în acest sens. Chiar și acum monitorizăm un angajator cu 70 de salariați, care nu și-au primit drepturile salariale în ultimele patru luni. Am reușit să îl determinăm să facă o plată parțială, dar și astăzi chiar am trimis control acolo, să vedem care este situația, pentru că ne tot vin sesizări în acest sens. A fost identificat în domeniul construcțiilor de mașini”, a declarat Daniela Lozneanu, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Botoșani.

 

Mai mult decât atât, aceasta a mai semnalat o problemă: aceea a concediului de odihnă neplătit. Dar șefa ITM nu spune că neplata este problema, ci faptul că angajatorii nu le acordă concediul de odihnă cuvenit.

De asemenea, un număr foarte mare de neplată concediu de odihnă neefectuat. Dar pe mine nu mă surprinde neplata, ci faptul că nu se acordă concediul de odihnă. Se caută tot felul de subterfugii să nu se acorde repausul săptămânal. De asemenea, se caută tot felul de subterfugii să nu se plătească orele suplimentare. Și atunci ne mirăm că se întâmplă tot felul de tragedii. Indiferent de documentație, avize, totul se reduce la resursa umană, care dacă nu este remunerată corespunzător, dacă nu este odihnită, pentru că de asta legiuitorul a dat acel concediu de odihnă, acel repaus săptămânal care este de două zile consecutive. Un om suprasolicitat și fizic, și psihic, nu mai dă randament și pot apărea erori umane, neglijență și se pot întâmpla adevărate drame și de familie, și colective”, a adăugat Daniela Lozneanu.

Sursa FOTO: brasovmetropolitan.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

3.000 de elevi așteptați la Târgul Liceelor, eveniment organizat în două locații din Botoșani! „Fiți smart, fiți curajoși!” (Foto, Video)

Thursday, 8 May 2025

Târgul Liceelor și-a deschis, joi, porțile pentru elevii de clasa a VIII-a care sunt în căutarea unei unități de învățământ care se pliază cel mai bine pe interesele ...

Secția de la „Mavromati” cu acces limitat la sala de operație. Medic: „Încercăm să facem ce se poate” (Video)

Tuesday, 6 May 2025

Pe Secția de Chirurgie Plastică din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani sunt 25 de paturi, iar pe Compartimentul de Arși patru paturi. Această secție ar...

Un medic din Botoșani transmite aprecieri pompierilor: „Roagă populația județului să...” (Video)

Tuesday, 6 May 2025

Tudor Sîrbu, medic primar Secția de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă și Compartiment Arși, a declarat că în perioada iernii foarte mulți botoșăneni ajung la spita...