Administratia Penitenciarelor contrazice Guvernul: Cati detinuti ar beneficia de gratiere si de cate locuri e nevoie in inchisori

Administratia Nationala a Penitenciarelor a transmis, joi seara, cateva date care contrazic Ministerul Justitiei, care sustine ca Ordonantele pe Justitie ar rezolva problema supraaglomerarii penitenciarelor.

Astfel, Administratia Nationala a Penitenciarelor a anuntat printr-un comunicat ca 3.707 detinuti s-ar incadra pentru eliberare potrivit OUG privind gratierea.

Problema este, precizeaza ANP, ca este nevoie de 8.574 de locuri in plus in inchisori, asa ca Ordonantele pe Justitie nu ar rezolva problema din puscarii.

Reprezentantii ANP au prezentat cifrele centralizate pana la data la care a fost prezentat proiectul de ordonanta privind gratierea.

La data de 17 ianuarie existau in penitenciare 27.559 de detinuti, in conditiile in care exista 18.985 de locuri de cazare, capacitatea legala de detinere fiind calculata la o suprafata de 4 metri patrati pentru fiecare detinut. In aceste conditii, indicele de ocupare este de 145,16% si deficitul de locuri de 8.574.

Cat despre persoanele care ar scapa daca ordonanta pe gratiere ar fi adoptata, ANP a facut o analiza si a obtinut urmatoarele date:

- 1.625 de persoane cu condamnari de pana la 5 ani, inclusiv;
- 856 de detinuti cu varsta de peste 60 de ani;
- 14 femei insarcinate;
- 1.213 detinuti care au in intretinere minori cu varsta de pana la 5 ani;
- 26 de persoane diagnosticate cu boli incurabile in faze terminale, dintre care 9 se afla in custodia unitatilor penitenciare, iar restul beneficiaza de intreruperea executarii pedepsei privative de libertate.

ANP mai arata ca cele mai aglomerate penitenciare sunt cele de la Satu Mare (513 detinuti pe 235 de locuri), Targu Mures (438 de detinuti pe 207 locuri) si Ploiesti (430 de detinuti pe 209 locuri).

In ce priveste reintegrarea in societate a celor care au executat sentinte in inchisori, rata de recidiva este de 38,27%, mai arata ANP.

Ca posibila solutie, Ministerul Public a propus, joi, transferul unor unitati militare dezafectate de la Ministerul Apararii Nationale la Ministerul Justitiei pentru a fi amenajate ca noi locuri de detentie si in acest fel sa fie rezolvata problema supraaglomerarii din inchisori.

De asemenea, si APADOR-CH spune ca ordonanta privind gratierea nu rezolva supraaglomerarea, pentru ca oricati detinuti ar iesi acum din inchisori, intr-un an ne vom confrunta cu aceeasi problema.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI