Acuze grave asupra APIA. Un fermier din Botoșani spune că sesizează Ministerul. Cum răspunde instituția

Acuze grave asupra APIA. Un fermier din Botoșani spune că sesizează Ministerul. Cum răspunde instituția

Fermierii botoșăneni par că se confruntă cu o problemă gravă. Aceștia nu primesc de la bănci o amânare a rambursării creditelor dacă nu prezintă un certificat de suspendare a activității agricole sau un certificat care să arate că încasările s-au redus cu cel puțin 50%. Ambele documente sunt imposibil de obținut, din moment ce fermierii se află în plină campanie de însămânțare a culturilor de primăvară, iar încasări în această perioadă nu sunt.

„Nu mai avem bani să ne plătim ratele la bănci, Ministerul Agriculturii trebuie să facă ceva”, este semnalul de alarmă primit de Agrointeligența de la un fermier din Botoșani.

„Avem probleme mari cu achitarea creditelor. Se promit credite cu garanție de stat, tot așteptăm. Am depus cerere pentru amânarea rambursării și mi s-a cerut să duc certificat de la Ministerul Economiei cum că am suspendat activitatea sau certificat potrivit căruia am redus încasările cu cel puțin 50%, cu toate că se știe clar că în agricultura încasările au loc începând cu luna august pentru că noi nu încasăm nimic în primăvară, noi acum avem doar cheltuieli cu inputurile și cu tot ce trebuie pentru lucrările de primăvară. Deci, nu avem cum să obținem astfel de certificate. Cine îmi dă mie actele acestea? Ministerul Agriculturii să facă ceva că dacă nu o să se intre într-o criză alimentară fără ieșire. Mulți fermieri au leasinguri. Cum să achiți leasingul în perioada asta? De unde bani dacă noi nu avem producție la ora asta?”, se întreabă fermierul.

Contractele în avans aduceau lichidități în această perioadă

S-a ajuns în această situație de imposibilitate de plată din cauză că agricultorii nu mai primesc avansuri pe contractele futures de teama epidemiei de coronavirus.

Nu le mai pot achita pentru că angrosiștii, procesatorii nu vor să mai dea avansuri. Am contract futures la porumb și am rămas cu el, fără să îmi mai dea banii. Deci, la momentul ăsta am semnat un contract futures și într-un an normal mi-ar fi dat banii în mod ritmic, adică în momentul în care venea rata la bancă, el îmi dădea cât aveam nevoie. Și la recoltat îi dădeam producția. Acum problema este că se teme să îmi mai dea banii, zice că dacă unul din noi ne îmbolnăvim și murim din cauza coronavirusului… E legal, nu poate fi tras la răspundere pentru că omul spune că atunci când o să-i dau marfa, atunci îmi dă și el banii. Asta era doar o înțelegere pentru că aceste contracte sunt făcute ca o obligație reciprocă. Și nici ei nu au de unde să ne mai dea bani pentru că ei în baza contractului pe care l-am încheiat eu cu el, el se duce și ia credite pentru achiziții viitoare și la momentul ăsta nici lor nu ne le dau băncile bani. Probabil și banca se teme de coronavirus, că mai am un cont deschis la o bancă și cei de acolo mi-au spus că s-au blocat toate finanțările”, povestește fermierul.

Fermierul din Botoșani mai spune că nu știe la ce o să se ajungă dacă nu se schimbă aceste condiții impuse de bănci pentru amânarea rambursării creditelor:

„Dacă nu se amână rambursarea creditelor așa cum s-a promis, nu știu ce o să se întâmple. Ceea ce ni se cere de la bănci, normele de aplicare pentru această amânare sunt imposibile pentru că nu am cum să îmi iau certificat cum că mi-am suspendat activitatea în agricultură pentru că eu trebuie să semăn acum. Sunt foarte mulți fermieri în situația asta”. 

Reacția conducerii APIA

Bogdan Cîmpanu, directorul executiv al APIA Botoșani, a trimis un comunicat de presă prin care precizează că subvenția poate fi plătită până pe 30 iunie.

Având în vedere verificările administrative și diferitele forme de controale care sunt necesare pentru a oferi asigurarea că sunt respectate obligațiile beneficiarilor de sprijin, reamintim că termenul limită pentru efectuarea plăților pentru Campania 2019 este 30 iunie 2020. Facem precizarea că preocuparea conducerii APIA este aceea de a plăti beneficiarilor de sprijin sumele cuvenite cât mai repede dar și de a se asigura de administrarea corectă a cererilor de sprijin, aspect esențial pentru restituirea sumelor de bani din bugetul Uniunii fără a se opera reduceri ale acestora ca urmare a constatării unor deficiențe”, spune directorul APIA Botoșani.

Acesta mai completează că, în acest sens, respectarea de către solicitanții de sprijin a tuturor condițiilor de eligibilitate, a angajamentelor și obligațiilor ce le revin în calitate de beneficiari ai sprijinului, este esențială pentru un parcurs fără erori al cererii în etapele procedurale de verificare administrativă și o garanție a acordării sumelor cuvenite în cel mai scurt timp posibil.

„Orice nerespectare a angajamentelor pe care beneficiarul și le-a asumat pentru diferite perioade de timp presupune reanalizarea cererilor de sprijin depuse în Campaniile anterioare, cu consecințe financiare (prin reducerea proporțională a sprijinului, constituirea de debite sau chiar sancțiuni multianuale) și administrative prin creșterea timpului necesar administrării cererii pe anul în curs motivat de interdependența Campaniilor afectate de angajamente”, mai spune Bogdan Cîmpanu fără să precizeze însă, pe lângă partea ”teoretică”, și dacă cererea depusă de Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor ”Popăuți” – Botoșani are într-adevăr vreo eroare descoperită în urma controlului în teren”.

În final șeful APIA Botoșani dă asigurări beneficiarilor de sprijin financiar pentru schemele de plată destinate agriculturii că activitatea APIA se desfășoară cu respectarea procedurilor și normelor juridice aplicabile în susținerea tuturor celor care depun cereri de plată, indiferent de forma de organizare, suprafața de teren exploatată sau numărul de animale deținute.

Deși termenul legal acceptat de Regulamentele Europene este 30 iunie, Ministerul Agriculturii și-a asumat un grafic al plăților care să se încheie la 31 martie pentru majoritatea schemelor derulate prin APIA. Excepție face Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV) pentru care termenele de depunere s-au încheiat la finalul lunii martie. Mai mult, chiar ministrul agriculturii  și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a explicat, într-un interviu, la Radio România Actualități, că la 1 aprilie, 99,5% dintre subvenții sunt plătite, scrie Agrointeligența.

Reamintim că directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor „Popăuți” – Botoșani, Ionică Nechifor, a reclamat că instituția nu și-a primit subvențiile de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pe anul 2019.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
24

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
76

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
121

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...