Hartă interactivă cu informaţii de interes medical din judeţele Suceava şi Botoşani, creată de o echipă a USV

Hartă interactivă cu informaţii de interes medical din judeţele Suceava şi Botoşani, creată de o echipă a USV

Un grup de profesori şi studenţi voluntari din cadrul Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava (USV), coordonat de conf. univ. dr. Ionuţ Cristea şi prof. univ. dr. Mihai Dimian, a dezvoltat un proiect cartografic ce îşi propune prezentarea unor informaţii de interes medical, pentru a veni în sprijinul autorităţilor publice şi al populaţiei din judeţele Suceava şi Botoşani.

Într-un comunicat emis joi, de Biroul de presă al USV se arată că informaţiile sunt utile în condiţiile situaţiei actuale, dar şi în perspectivă, acestea provenind din diverse surse online, Institutul Naţional de Statistică (baza de date TEMPO), Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate Suceava şi Botoşani sau Colegiul Farmaciştilor Suceava.

Platforma folosită în cadrul proiectului este ArcGIS Online, iar harta poate fi accesată folosind legătura web: https://tinyurl.com/y7l6zrzs sau prin pagina portalului USV , harta publică InfoMED.

Aplicaţia poate fi utilizată pentru analiza unor date demografice relevante, cum ar fi: distribuţia populaţiei vulnerabile pe grupe de vârstă în unităţile administrativ-teritoriale; identificarea duratei traseului până la cea mai apropiată unitate medicală; identificarea furnizorilor de servicii medicale (clinici, laboratoare, servicii de ambulanţă, farmacii, medici de familie, cabinete de medicină dentară de urgenţă, centre de îngrijire la domiciliu).

Sursa citată precizează că datele prezentate au caracter interactiv, ceea ce îi oferă utilizatorului posibilitatea de a controla tematica afişată, dar şi de a obţine detalii "click-on" pentru un anumit element, cum ar fi denumire, adresă, contact, program etc.. Pentru vizualizarea şi utilizarea optimă a aplicaţiei, este indicată folosirea unui calculator personal (desktop/laptop), în prezent aplicaţia nefiind adaptată pentru utilizare pe telefoanele mobile.

În perioada următoare, echipa proiectului va avea în vedere completarea bazei de date, verificarea/corectarea informaţiilor obţinute prin geo-codificarea adreselor poştale (creşterea acurateţei poziţiei geografice) sau modificări la interfaţă.

„În acest proces, ne bazăm pe sprijinul comunităţilor din judeţele Suceava şi Botoşani, orice sugestii sau observaţii fiind bine-venite şi putând fi transmise pe adresa de email infomedicalsv@gmail.com sau prin chestionarul on-line, disponibil la adresa https://arcg.is/1fq9nb. Totodată, autorităţile sunt invitate să propună şi să ofere noi seturi de date, a căror prezenţă pe o astfel de hartă interactivă le poate fi utilă, fie în organizare, fie pentru informarea adecvată a populaţiei din cele două judeţe selectate pentru această primă fază a proiectului'', precizează sursa citată.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
188

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
189

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
275

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...