Populaţia deservită de sistemul public de alimentare cu apă din România a fost în 2018 de peste 13,51 milioane de persoane. În mediul urban, ponderea este de 98,7%, arată datele statistice oficiale, făcute publice astăzi, luni, de Institutului Naţional de Statistică (INS).
În mediul urban s-au înregistrat 10.342.627 de persoane deservite de sistemul public de alimentare cu apă, reprezentând 98,7% din populaţia rezidentă urbană, iar în mediul rural 3.172.999 de persoane, reprezentând 35,3% din populaţia rezidentă rurală a ţării.
La nivelul regiunilor de dezvoltare, ponderea cea mai mare a populaţiei conectate la sistemul public de alimentare cu apă, în total populaţie rezidentă, s-a înregistrat, evident, în regiunea Bucureşti - Ilfov (86,2%), urmată de regiunea Sud-Est (81%).
Județele Moldovei înregistrează însă cele mai mari probleme în furnizarea apei. Gradul cel mai redus de racordare din România este în regiunea Nord-Est, sub 50% (48,8%)!
La Botoșani, în municipiu, sunt chiar și situații care par cu adevărat hilare, și unice când vorbești de zona urbană la nivel național.
De exemplu, la etajele superioare a câtorva scări de bloc localizate, cum se spune, în buricul târgului, lângă Serconf, în zona străzilor Călugăreni cu Independenței, oamenii se spală ca în urmă cu 100 de ani: la lighean și de cele mai multe ori după ce colectează apă de ploaie în gălețile pe care pe țin în balcon, la burlan!
Faptul că sunt conectați la rețeaua de apă potabilă nu înseamnă că au și apă în casă, ne-au spus oamenii, care mai adaugă că situația nu este un accident, pentru că apartamentele de la etajele III și IV din cel puțin șase scări de bloc se confruntă cu lipsa apei de peste 20 de ani.
“Cea mai ciudată amintire cu apa ăstora de la NovaApaserv a fost într-o noapte de Înviere. Țârâia apa la chiuvetă și m-a pus păcatul să mă bărbieresc. Trebuia să fiu și eu în rând cu lumea. Nici bine nu am terminat jumătate de față, că nici târâită nu mai curgea apă. Caut și la bucătărie, mai insist la baie, nimic! Cum să mă duc să mă vadă popa așa? Am reușit într-un final să găsesc un sfert de cană de apă în bazinul de la WC și cu ăla mi-am terminat treaba”, ne-a povestit cu năduf Mardiniuc Corneliu,un botoșănean care locuiește în această zonă de 20 de ani.
Mardiniuc Corneliu ne-a mai spus și că a pierdut șirul sesizărilor făcute către furnizorul de apă dacă problema nu a fost rezolvată nici după 20 de ani...
Ei bine, oamenii ăștia nu figurează în nicio statistică…