22 martie – Ziua mondială a Apei. Tema din acest an pleacă de la îndemnul „Apa subterană - să facem invizibilul vizibil”

22 martie – Ziua mondială a Apei. Tema din acest an pleacă de la îndemnul „Apa subterană - să facem invizibilul vizibil”

Ziua mondială a apei se marchează anual la 22 martie, pentru a atrage atenția, la nivel mondial, asupra importanței apei.

Tema anului 2022 pleacă de la îndemnul „Apa subterană - să facem invizibilul vizibil" („Groundwater - making the invisible visible"). Apele subterane sunt invizibile, dar impactul acestora este vizibil peste tot. Aflate sub picioarele noastre, apele subterane reprezintă o comoară ascunsă care ne îmbogățește viața, scriu jurnaliștii de la Agerpress.

Acestea reprezintă mai mult de 97% din rezervele de ape dulci disponibile pe glob (excluzând ghețarii și calotele glaciare), iar restul de 3% este constituit din apele de suprafață (în principal lacuri, râuri, zone umede), notează site-ul Administrației Naționale „Apele Române".

Raportul ONU privind dezvoltarea apei în 2022, lansat în 21 martie 2022, la ceremonia de deschidere a celui de-al IX-lea Forum mondial al apei de la Dakar, în Senegal, la care participă șefi de stat și lideri importanți din sectorul de gestionare a apei, aduce în discuție tematica „Groundwater - making the invisible visible".

În a doua zi a forumului au loc mai multe conferințe dedicate apelor subterane cu referire la politica informală, de intervenții pentru dezvoltare şi la management, precum şi o sesiune axată pe consolidarea interfeței știință-politică-practică folosind noul Catalog al apelor subterane.

Apa subterană nu este la vedere, dar trebuie să fim tot timpul conştienţi de existenţa ei şi trebuie să o protejăm prin folosirea responsabilă, apele subterane invizibile fiind ultimul colac de salvare pentru populaţiile în creştere în faţa schimbărilor climatice.

Apa este esenţială pentru supravieţuirea noastră. Organismul uman poate rezista câteva săptămâni fără mâncare, dar doar câteva zile fără apă. Apa este la fel de necesară şi pentru mediul înconjurător fără de care fiinţa umană nu poate exista. De resursele de apă depinde funcţionarea ecosistemelor şi circuitul apei este esenţial pentru realizarea gestionării durabile a apei.

ONU îşi propune să faciliteze dezvoltarea unor politici şi identificarea celor mai bune metode care pot conduce spre un consum eficient de apă şi de energie. Apa şi energia au un impact crucial în reducerea sărăciei.

În România au fost organizate în fiecare an manifestări pentru susţinerea Zilei mondiale a apei. În acest an, între evenimente se înscriu şi activităţile desfăşurate de Primăria municipiului Bistriţa, în parteneriat cu unităţi de învăţământ şi cu ONG-uri, în perioada 20-24 martie 2022, care pun în evidenţă rolul vital al apelor subterane în sistemele de apă şi canalizare, agricultură, industrie, ecosisteme şi adaptarea la schimbările climatice.

Conferinţa Naţiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro a adoptat, la 22 decembrie 1992, hotărârea prin care ziua de 22 martie devenea Ziua mondială a apei/World Water Day (rezoluţia 47/193).

Obiectivul marcării acestei zile este de a sensibiliza atât potenţialul pentru o cooperare extinsă, cât şi răspunsurile la provocările cu care se confruntă managementul resurselor de apă, având în vedere creşterea cererii de acces la apă şi la serviciile în domeniu. De asemenea, va oferi o oportunitate de a valorifica impulsul creat la Conferința Organizației Națiunilor Unite privind dezvoltarea durabilă (Rio +20), precum şi de a sprijini formularea de obiective noi, care vor contribui la dezvoltarea resurselor de apă esențiale atât pentru productivitatea economică, cât şi pentru bunăstarea socială.

În 2013, a fost marcat Anul internațional pentru cooperare în domeniul apei, proclamat de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 65/154, la 11 februarie 2011.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Foc într-un apartament din municipiul Botoșani, vecinii au chemat urgent pompierii! (Foto)

Duminică, 19 Mai 2024
554

Mai multe bunuri din bucătăria unui apartament, situat la etajul III, au fost cuprinse de flăcări. Când s-a produs evenimentul de pe strada Vârnav, proprietarii nu erau acasă. Vecinii...

Valeriu Iftime: Cu atâtea exemple demne de urmat, sunt sigur că vom reuși să realizăm o dezvoltare reală și la Botoșani! (Video)

Duminică, 19 Mai 2024
61

Domnul Bolojan, timp de ani de zile, a oferit Oradiei și județului Bihor un model de administrație publică, eficiență și investiții durabile. În scurta mea vizită în județul Biho...

Sucevean condamnat pentru distrugere, încarcerat în Penitenciarul Botoșani!

Duminică, 19 Mai 2024
69

În cursul zilei de sâmbătă, 18.05.2024, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești în timp ce patrulau pe raza satului Călinești, comuna Dărmănești din Suceava, &i...