2 aprilie, Ziua internațională de Conștientizare a Autismului

2 aprilie, Ziua internațională de Conștientizare a Autismului

În 2008, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat în unanimitate 2 aprilie ca Ziua Mondială a Autismului pentru a evidenția nevoia de a contribui la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu autism, astfel încât să poată duce o viață plină și semnificativă ca parte integrantă al societății.

Observarea Zilei la sediul ONU din 2019 este organizată de Departamentul ONU pentru Comunicări Globale și Departamentul de Afaceri Economice și Sociale, în strânsă colaborare cu persoanele cu autism și organizațiile lor reprezentative.

În toată lumea, în jurul acestei date, organizațiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfășoară acțiuni menite să atragă atenția asupra problematicii acestei afecțiuni care atinge, conform celor mai recente studii, 1 din 100 de persoane, ajungând să reprezinte o prioritate în politicile de sănătate ale statelor lumii.

Autismul sau Tulburarea de Spectru Autist (TSA) este o afecțiune neurologică prezentă pe tot parcursul vieții, care se manifestă în copilăria timpurie, indiferent de sex, rasă sau statut socio-economic.

Este cunoscută sub numele de tulburare de „spectru”, deoarece există o variație largă a tipului și severității simptomelor întâmpinate de persoanele cu autism.

Deși fiecare individ cu TSA este diferit, copiilor și adulților cu autism le este greu să perceapă lumea la fel ca ceilalți oameni, întâmpină dificultăți în interacțiunea socială și comunicare și înțeleg cu dificultate propriile sentimente, cât și sentimentele altora. Persoanele cu TSA pot avea dificultăți în înțelegerea altor persoane, în procesele de vorbire, citire și scriere.

Autismul se caracterizează în principal prin interacțiunile sale sociale unice, prin căile non-standard de învățare, interesele intense în anumite subiecte, înclinația spre rutine, provocările în comunicațiile tipice și modalitățile speciale de prelucrare a informațiilor senzoriale.

Rata autismului în toate regiunile lumii este ridicată, iar lipsa de înțelegere are un impact enorm asupra indivizilor, familiilor și comunităților acestora.

Stigmatizarea și discriminarea asociate cu diferențele neurologice rămân obstacole substanțiale în calea diagnosticării și a terapiilor, o problemă care trebuie abordată atât de factorii de decizie publici din țările în curs de dezvoltare, cât și de țările donatoare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Temele pentru acasă între necesitate și obligație, ce ne sfătuiesc specialiștii în educație din Botoșani!

astăzi, 16:21

Țări ca Polonia și Finlanda au decis eliminarea temelor pentru acasă, considerând că beneficiul asupra copilului în ansamblu este nul.De fapt care e adevărul? Mai au nevoie copii...

Elena Damian a plecat de câteva zile de acasă, familia nu mai știe nimic de ea. Sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:33
116

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 56 de ani din comuna Păltiniș care, la data de 17 aprilie a.c., a părăsit în mod voluntar domiciliul iar p...

Organele de ordine vor asigura paza la manifestările religioase cu ocazia sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe! (Foto)

astăzi, 14:53
101

În zilele de 22 și 23 aprilie, jandarmii botoșăneni, împreună cu efective de poliție, poliție locală și pompieri, vor lua măsurile necesare pentru desfășurarea in siguranță a ...