VIDEO: Sancțiuni aplicate Serviciului de Ambulanță, după ce un copil de trei ani a murit în drum spre spital

VIDEO: Sancțiuni aplicate Serviciului de Ambulanță, după ce un copil de trei ani a murit în drum spre spital

Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) din Botoşani a fost sancţionat contravenţional în urma evenimentului petrecut în noaptea de 17 spre 18 februarie, când un copil de trei ani şi jumătate a decedat în drum spre spital, a precizat managerul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), medicul Monica Adăscăliţei.

Potrivit acesteia, sancţiunea, constând în avertisment, a fost dispusă de o echipă de control a DSP. Organele de control ale instituției au raportat lipsa unor proceduri operaţionale şi a tabelelor de luare la cunoştinţă a acestora de către medicii din dispecerat, necesare într-o intervenţie.

De asemenea, medicului coordonator care era de gardă în noaptea respectivă i-a fost aplicată o sancţiune contravenţională, sub formă de amendă, de 2.000 de lei, pentru neasigurarea triajului apelurilor primite prin sistemul de urgenţă şi nestabilirea priorităţilor cazurilor.

„Din ancheta efectuată de Direcția de Sănătate Publică Botoșani, care s-a autosesizat, în urma cazului copilului decedat, pot spune în felul următor: conform declarațiilor celor de la Serviciul de Ambulanță Botoșani, în noaptea de 17 spre 18 februarie, la primul apel, aparținătorii copilului au fost impreciși în descrierea simptomatologiei, medicul din dispecerat hotărând preluarea cazului de un echipaj de ambulanță de tip B2, fără medic, deși urgența era încadrată la nivel de cod roșu. Ulterior, s-au purtat discuții telefonice de către dispeceri, care au apelat aparținătorii în mod repetat, întrebând despre starea copilului, aceștia declarând menținerea funcției respiratorii și a celei circulatorii ale copilului. S-a convenit la transportarea parțială a copilului cu un mijloc de transport personal, pentru scurtarea timpului de intervenție, până la intersectarea cu echipajul deja plecat spre ei. La sosirea ambulanței, asistenta a prelat copilul inconștient, în stop cardio-respirator, și a început manevrele de resuscitare”, a explicat Adăscăliței.

„Copilul a fost ventilat doar mecanic, cu balon, iar medicul ar fi putut să continue tratamentul specific resuscitării cardio-pulmonare", a mai spus coordonatorul DSP.

Rudele copilului sunaseră la 112 pe motiv că băieţelul scuipa sânge. Familia a predat micuțul echipajului în localitatea Cerbu, unde s-a întâlnit cu ambulanţa. Timp de 55 de minute, băiețelul a fost resuscitat continuu, însă cadrele Centrului de Primiri Urgențe a Secției de Pediatrie nu au mai putut face decât să constate decesul.

Medicii legişti au stabilit că băieţelul suferea de o malformație cardiacă.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

29 de noi îmbolnăviri cu COVID-19 raportate în județ, scad incidențele de infectare

astăzi, 12:18
1218

Opt unități administrativ-teritoriale (UAT) din județul Botoșani prezintă, luni, incidențe de infectare cu COVID-19 mai mari decât 3 la mia de locuitori, arată datele centralizate de Dire...

Șofer cu alcoolemie de aproape 1,5 mg/l în aerul expirat, dat jos de la volan

astăzi, 11:40
220

Un bărbat de 58 de ani, din comuna Leorda, este anchetat, după ce a fost depistat conducând aproape în comă alcoolică, potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul de Poliție Ju...

Amenzi de 50.000 de lei aplicate în weekend pentru încălcări ale măsurilor anti-COVID

astăzi, 11:29
128

În weekend, respectiv perioada 9-11 martie a.c., forțele de ordine din Botoșani au verificat circa 2.000 de persoane aflate în izolare, precum și aproape 200 de locații de interes ...