Medicii de familie nu se pot implica în campania de vaccinare, în lipsa unui buget aprobat pentru CJAS

Medicii de familie nu se pot implica în campania de vaccinare, în lipsa unui buget aprobat pentru CJAS

Niciun medic de familie din Botoşani nu poate încheia contracte de prestări de servicii cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) pentru programarea sau monitorizarea pacienţilor care se vaccinează, din cauza faptului că bugetul instituției nu a fost încă aprobat, susține directorul CJAS, Carmen Nicolau.

Aceasta a informat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, că circa 30 de medici de familie au depus solicitări scrise în vederea implicării în campania de vaccinare anti-COVID-19.

„Deocamdată nu pot fi implicaţi în vaccinare, pentru că nu avem buget aprobat pentru încheierea contractelor. Sunt în jur de 30 de medici de familie care au depus cereri la Casa de asigurări pentru a participa la procesul de înscriere şi monitorizare a efectelor secundare ale vaccinării. Aşteptăm bugetul pentru a putea încheia contractele. Medicul, ca să fie plătit pentru programarea pacientului, trebuie ca pacientul să se regăsească în platformă şi cu primul vaccin şi cu al doilea, după care decontul va fi emis de Casa Naţională, medicul trebuind doar să emită factura aferentă acelui decont, dar deocamdată vorbim doar de intenţie, pentru că nu avem buget aprobat şi nu putem să încheiem efectiv contractele", a explicat Nicolau.

Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii, "pentru activitatea prestată de medicii de familie cu liste proprii aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate în vederea informării, programării la vaccinare, monitorizării şi raportării reacţiilor adverse pentru persoanele aflate pe listele proprii, aceştia beneficiază de un tarif pe serviciu după cum urmează: pentru primii 50% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 30 lei/serviciu; peste pragul de 50,001% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 50 lei/serviciu; peste pragul de 60,001% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 60 lei/serviciu".

Actul normativ prevede că tarifele sunt aplicabile exclusiv pentru serviciile acordate persoanelor de pe lista medicilor de familie, înscrise de către medicii de familie pe platforma de programare şi validate ca servicii de vaccinare în Registrul electronic naţional de vaccinare, potrivit schemei complete de vaccinare.

De asemenea, aceste tarife sunt aplicabile inclusiv pentru administrarea vaccinului, potrivit schemei complete de vaccinare, de către medicul de familie, în cabinetul propriu, în condiţiile stabilite prin Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Bărbat dat în urmărire, după ce familia l-a declarat dispărut

Vineri, 16 Aprilie 2021
654

Un bărbat de 51 de ani, din municipiul Botoșani, a fost dat în urmărire, joi seară, după ce familia l-a declarat dispărut, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ).Potrivi...

Cetăţenii vaccinaţi anti-COVID în străinătate pot face rapelul în România. Care este procedura

Vineri, 16 Aprilie 2021
149

Persoanele care au făcut prima doză de vaccin anti-COVID în străinătate şi vor să facă rapelul în România trebuie să aleagă un centru de vaccinare din ţara noastră şi să...

Buletin fals cumpărat cu 300 de euro, descoperit la frontieră, într-o carte de rugăciuni

Vineri, 16 Aprilie 2021
225

O tânără din Republica Moldova este cercetată de către polițiștii botoșăneni, după ce, în bagajul acesteia, a fost descoperită o carte de identitate românească falsă, &ic...