Niciun medic de familie din Botoşani nu poate încheia contracte de prestări de servicii cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) pentru programarea sau monitorizarea pacienţilor care se vaccinează, din cauza faptului că bugetul instituției nu a fost încă aprobat, susține directorul CJAS, Carmen Nicolau.
Aceasta a informat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, că circa 30 de medici de familie au depus solicitări scrise în vederea implicării în campania de vaccinare anti-COVID-19.
„Deocamdată nu pot fi implicaţi în vaccinare, pentru că nu avem buget aprobat pentru încheierea contractelor. Sunt în jur de 30 de medici de familie care au depus cereri la Casa de asigurări pentru a participa la procesul de înscriere şi monitorizare a efectelor secundare ale vaccinării. Aşteptăm bugetul pentru a putea încheia contractele. Medicul, ca să fie plătit pentru programarea pacientului, trebuie ca pacientul să se regăsească în platformă şi cu primul vaccin şi cu al doilea, după care decontul va fi emis de Casa Naţională, medicul trebuind doar să emită factura aferentă acelui decont, dar deocamdată vorbim doar de intenţie, pentru că nu avem buget aprobat şi nu putem să încheiem efectiv contractele", a explicat Nicolau.
Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii, "pentru activitatea prestată de medicii de familie cu liste proprii aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate în vederea informării, programării la vaccinare, monitorizării şi raportării reacţiilor adverse pentru persoanele aflate pe listele proprii, aceştia beneficiază de un tarif pe serviciu după cum urmează: pentru primii 50% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 30 lei/serviciu; peste pragul de 50,001% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 50 lei/serviciu; peste pragul de 60,001% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 60 lei/serviciu".
Actul normativ prevede că tarifele sunt aplicabile exclusiv pentru serviciile acordate persoanelor de pe lista medicilor de familie, înscrise de către medicii de familie pe platforma de programare şi validate ca servicii de vaccinare în Registrul electronic naţional de vaccinare, potrivit schemei complete de vaccinare.
De asemenea, aceste tarife sunt aplicabile inclusiv pentru administrarea vaccinului, potrivit schemei complete de vaccinare, de către medicul de familie, în cabinetul propriu, în condiţiile stabilite prin Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România.