Șapte comune rămase fără medic de familie. Șefa CJAS: „În ultimii doi ani, nu au mai venit medici în aceste zone”

Șapte comune rămase fără medic de familie. Șefa CJAS: „În ultimii doi ani, nu au mai venit medici în aceste zone”

Șapte comune din Botoșani nu au medic de familie în teritoriu de mai bine de doi ani, a afirmat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS), Carmen Nicolau.

Potrivit acesteia, este vorba despre Avrămeni, Adășeni, Concești, Dimăcheni, Drăgușeni, Manoleasa și Vorniceni, pentru care posturile au fost scoase la concurs, însă au rămas fără aplicații. Oficialul a precizat că autoritățile locale pot îmbunătăți atractivitatea, prin punerea la dispoziție a unor spații și a unui sprijin financiar, însă marea problemă o constituie resursa umană și cadrul legal de deschidere a unui cabinet de medicină de familie.

„Cabinetele nu se înființează nici de către Casa de Asigurări, nici de către DSP, nici de către autorități locale, ci la solicitarea medicilor de familie. Posturile sunt publicate pe site-ul instituției, oricine dorește, poate să intre în contract cu Casa, să își înființeze un cabinet în zona respectivă”, a declarat Carmen Nicolau.

Președintele CJSA Botoșani a punctat că instituția pe care o coordonează nu se poate implica efectiv în remedierea acestei carențe, cu excepția listării posturilor vacante.

„În ultimii doi ani, nu au mai venit medici în aceste zone. Probabil că medicii nu consideră oportun să înființeze cabinete acolo, deși autoritățile locale pun la dispoziție spații, sunt dispuse să suporte anumite cheltuieli, totuși nu par locuri atractive pentru medicii de familie. Din câte știu, în ultimii ani, cei care au terminat specialitatea de medicină de familie, au optat pentru alte specialități și își continuă rezidențiatul. Sigur, autoritățile locale au un rol important, însă nimeni în afară de medicul de familie, nu poate deschide un cabinet. Iar un cabinet fără medic nu e cabinet, e doar un spațiu. Mai mult decât să anunțăm aceste posturi, nu avem ce face”, a mai explicat Nicolau.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Bărbat dat în urmărire, după ce familia l-a declarat dispărut

Vineri, 16 Aprilie 2021
1073

Un bărbat de 51 de ani, din municipiul Botoșani, a fost dat în urmărire, joi seară, după ce familia l-a declarat dispărut, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ).Potrivi...

Cetăţenii vaccinaţi anti-COVID în străinătate pot face rapelul în România. Care este procedura

Vineri, 16 Aprilie 2021
196

Persoanele care au făcut prima doză de vaccin anti-COVID în străinătate şi vor să facă rapelul în România trebuie să aleagă un centru de vaccinare din ţara noastră şi să...

Buletin fals cumpărat cu 300 de euro, descoperit la frontieră, într-o carte de rugăciuni

Vineri, 16 Aprilie 2021
279

O tânără din Republica Moldova este cercetată de către polițiștii botoșăneni, după ce, în bagajul acesteia, a fost descoperită o carte de identitate românească falsă, &ic...