VIDEO. Explicațiile medicilor de familie din Botoșani pentru lipsa de implicare în campania de vaccinare anti-COVID

Implicarea medicilor de familie din Botoșani în campania de vaccinare împotriva COVID-19 este îngreunată de factori precum spaţiile neconforme, lipsa de personal şi birocraţia, au declamat trei dintre cei mai experimentați doctori, în cadrul unei ședințe organizate, miercuri, de Instituția Prefectului și Direcția de Sănătate Publică (DSP).

Cadrele medicale susţin că dispensarele în care îşi desfăşoară activitatea necesită reparații și modernizare, dar și spațiu suplimentar, pentru crearea unor circuite de rulare a pacienților. Acestea acuză că nu au beneficiat de susținere din partea autorităților nici pe parcursul anilor de exercitare a profesiei, nici în primele luni de pandemie, când veniturile li s-au înjumătățit.

„Sunt medic de familie în Botoșani de o viață. Sunt probleme cu circuitele în dispensar. Noi am căutat și am reparat cabinetele pentru ceea ce avem noi nevoie la ora actuală, nu ne-am gândit că o să vină această situație. Dacă noi am fi fost susținuți, spațiile sunt suficiente, dar arată vai de capul lor. Dispensarul putea să arate cu totul altfel. Nu am fost susținuți de nicio culoare de către nimeni, în ăștia 23 de ani. Am încercat noi să reparăm spațiile, chiar mă gândeam la începutul pandemiei ce bine era să fi fost ok tot cabinetul și să putem consulta pacienții în securitate, să avem circuite separate. Nu s-a putut. Am încercat”, a deplâns medicul Mărioara Tinca.

Un an pentru schimbarea unei uși

Medicii de familie din cadrul unui cabinet din municipiul Botoșani au relevat că, de-a lungul timpului, au fost dispuși să plătească reparații în spațiile cabinetelor, pe care le dețin cu chirie, însă blocaje au apărut la nivelul Consiliului Județean, instituție în subordinea căreia se află administrarea locațiilor.

„Clădirea unde avem cabinetul a fost a Spitalului Județean, a trecut în patrimoniul Consiliului Județean. Nu am avut niciodată niciun sprijin, nicio înțelegere. Fiecare președinte de Consiliu Județean ne-a promis că în mandatul dumnealui se vor vinde spațiile. Nici nu s-au vândut, nici nu s-au renovat. Noi am reparat cât am putut să reparăm. Ba chiar ne-au pus piedică.

La un moment dat, aveam o ușă metalică grea, era pericol pentru pacienți în primul rând. Nici nu conferea confortul termic. Noi am zis că punem noi ușa, dar ne trebuia aprobarea proprietarului. Am depus hârtie la Consiliu și ne-au zis că nu ne aprobă, că dumnealor trebuie să găsească firma care face, noi să plătim. Nu ne-a convenit, că noi am făcut-o unde era mai ieftin. Și atunci am ținut ușa la constructor un an de zile, în așteptarea acestei aprobări. Nu a venit, deci pe propria răspundere, am schimbat ușa. Și toate reparațiile așa le-am făcut”, a relatat medicul Doiniţa Condorovici.

Cadrele medicale se arată nemulțumite și de faptul că trebuie să completeze un număr mare de chestionare şi formulare atât înainte de administrarea vaccinului, cât şi după vaccinarea pacienţilor.

„Noi trebuie să scoatem acordul informal, să îi dăm chestionarul. Noi suntem două în cabinet. Eu şi asistenta. În timpul acesta poate să vină şi un copil cu o boală acută. Şi tot noi suntem. În momentul în care am terminat de făcut vaccinul trebuie să să scriem în registrul de consultaţii, în registrul de vaccinări pe suport de hârtie, în registrul de vaccinări pe suport electronic, în fişa pacientului. Toate astea tot noi le facem”, a spus medicul Doiniţa Condorovici

Medicii de familie din Botoşani au propus sprijin pentru angajarea temporară, cu fonduri de la bugetul de stat, a unui registrator care să asigure completarea documentelor aferente procesului de vaccinare a unei persoane.

„Am putea face o solicitare către Guvernul României prin care să solicităm suplimentarea sumei pe pacient, motivat de faptul că ne-ar trebui o persoană care să se ocupe de înregistrare şi de asistenţă pre şi post vaccinare sau să se modifice contractele cu Casa de Asigurări ca să prevadă, pe lângă plata per capita, şi plata unei persoane pentru această activitate”, a afirmat prefectul Dan Nechifor.

Până în prezent, dintre cei 166 de medici de familie din judeţul Botoşani, doar 16 s-au implicat efectiv în campania de vaccinare, alţi 23 anunţând că vor vaccina pacienţii înscrişi pe listele lor.

Trei medici au acceptat invitația la ședința cu autoritățile județene.

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta