Un astfel de aparat performant a ajuns, miercuri, și la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani. Anunțul a fost făcut de Corneliu Prepeliță, managerul unității sanitare.
Angiograful va fi instalat la etajul 1 al unității sanitare, acolo unde a funcționat cardiologia. Potrivit reprezentanților unității sanitare, există personal care să lucreze cu acest aparat și va fi prezent la instruire.
„Astăzi (nota red. 4.12.2024) am înțeles că va fi adus angiograful și în cel mai scurt timp va fi instalat și recepționat. Este o veste bună. La etajul 1, unde a fost cardiologia. S-au făcut amenajările necesare și va fi adus utilajul, fiind montat în cel mai scurt timp. Avem personal care va fi prezent la instruire, urmând ca după ce obținem autorizația CNCAN să funcționeze. Sunt chestiuni de autorizare care vor temporiza puțin, dar sunt firești. Vor fi instruiți și specialiștii cu care vom avea contract de colaborare”, a declarat Corneliu Prepeliță, managerul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani.
De asemenea, de la anul va fi scos la concurs și un post de medic cardiolog cu competență în angiografie sau va fi impusă condiția obținerii competenței în trei ani.
„De la anul vom scoate la concurs și un post de medic cardiolog cu competență în angiografie sau cu condiția contractuală să obțină această competență în trei ani. Am înțeles că există un tânăr doctor foarte bun care ar vrea să se înscrie, dar asta nu influențează comisia să accepte sau nu”, a completat Corneliu Prepeliță.
Angiografia este un test de imagistică ce utilizează raze X, cu scopul de a vizualiza vasele de sânge ale organismului. Sunt investigate arterele sau venele îngustate, blocate, mărite, sau care prezintă malformații.
Poate fi vorba despre venele și arterele din mai multe părți ale corpului: pelvis, creier, inimă, brațe, picioare, gât, piept, abdomen (rinichi și ficat). Radiografiile furnizate prin metoda angiografiei se numesc angiograme.